Πολιτικές «ταλαντώσεις» φαίνεται πως προκάλεσε το χθεσινό σχόλιο του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Κρήτη και, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου, του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ και κύκλοι του Κώστα Καραμανλή έσπευσαν να διασκεδάσουν, εν μέρει, τις αρχικές εντυπώσεις.
«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» έλεγε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.»
«Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν» είπε μεταξύ άλλων και από εκείνη τη στιγμή ακολούθησαν επώνυμες αλλά και έμμεσες αντιδράσεις από κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου.
Κυβερνητικές πηγές: Κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες
Αντιδρώντας στο σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, πηγές του Μαξίμου σχολίασαν πως «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής».
«Γι΄ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών» τόνισαν οι ίδιες πηγές.
ΣΥΡΙΖΑ: Η παρέμβαση Καραμανλή αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, έσπευσε να αναφερθεί στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή «Δεν πρέπει να βγάζουμε όμως έξω από το κάδρο την χθεσινοβραδινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία, αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, του "δεν ήξερα δεν άκουσα δεν έμαθα". Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται πλήρως».
«Τα καίριο ερωτήματα είναι γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός και ένα δημοσιογράφος και ποιός έδωσε την εντολή να παρακολουθηθούν», πρόσθεσε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ και ζήτησε να γίνει έλεγχος στα τηλέφωνα των βουλευτών και ευρωβουλευτών «για να μάθουμε πόσοι πολιτικοί παρακολουθούνται.»
Λοβέρδος: Το μέτωπο Τσίπρα - Καραμανλή το πλήρωσε ακριβά η χώρα
Με ανάρτηση του στο Twitter ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε, επί της ουσίας, στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρώην πρωθυπουργό γράφοντας: «Το μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Πάρα πολλοί πολίτες μου τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω. Η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα».
Τι απαντούν οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού
Το πρωί, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή έσπευσαν να δώσουν διευκρινίσεις, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πηγές αυτές «καλούν την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».