ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
2.9.2022 | 01:38

Πρόβλημα να κάνω φίλους

Είχα διαβάσει μία εξομολόγηση εδώ (η οποία αναφερόταν στο πρόβλημα του/της εξομολογούμενου/ης να κάνει νέες παρέες και φιλίες λόγω του bullying που δέχτηκε ως έφηβος στο γυμνάσιο και τα τραύματα που αυτό του προκάλεσε και αισθάνθηκα την ανάγκη να πω κεγώ το δικό μου που αν και η δικιά μου αντικοινωνικότητα δεν οφείλεται στο bullying, μπορώ να το δω και ως ψυχολογική πίεση κατά κάποιο τρόπο οπότε ταυτίζομαι με το άτομο που την έγραψε. Η μητέρα μου ήταν πολύ αυστηρή μαζί μου, (ο πατέρας μου έλειπε όλη μέρα λόγω δουλειάς από το σπίτι και γι'αυτό δεν θα αναφερθώ σε εκείνον) και για τα σχολικά μαθήματα και για οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα, άθλημα, φροντιστήρια, δημοτικούς χορούς, πάντα ήθελε να είμαι ο καλύτερος σε όλα και ποτέ να μην επαναπαύομαι ακόμα και αν πάρω έπαινο και συγχαρητήρια από κάποιον καθηγητή, να μη το θεωρώ επιτυχία, πάντα να προσπαθώ για περισσότερα. Δε θυμάμαι ποτέ να είχα χρόνο για εμένα, πάντα.αφιέρωνα τη προσοχή μου στο τι αυτή ήθελε. Σε κάποια περίοδο που περνούσαν διαζύγιο με τον πατέρα μου και ένιωθα χάλια ψυχολογικά, έφυγα από το πατρικό μου σπίτι και πήγα να μείνω στης γιαγιάς μου, σε άλλη πόλη, απλά.μέχρι να ηρεμήσουν λιγάκι τα πράματα. Πέρασαν έτσι μερικοί ξένοιαστοι μήνες οι οποίοι μετά μας έφεραν σε νέο σπίτι , σε άλλη πόλη. Εγώ από τις μετακομίσεις χανόμουν, ένιωθα πως όλα όσα δημιούργησα με τα παιδιά που ήξερα στο μέχρι πρώτινος περιβάλλον μου, όλα μηδενίζονταν και έπρεπε πάλι από την αρχή να πιάσω νέες παρέες και φιλίες και φυσικά, κάθε φορά ήταν πιο δύσκολο καθώς τα παιδιά στο νέο σχολείο είχα ήδη τις παρέες τους και δεν ήθελαν να εντάξουν έναν "ξένο" στον κύκλο τους. Το πρόβλημα το έχω ακόμα, 10 χρόνια μετά την εποχή εκείνη,στα 24 μου. Δεν μπορώ να πιάσω εύκολα φιλίες, και συζήτηση να κάνω μετά δυσκολεύομαι να το συνεχίσω επειδή σκέφτομαι "τι και αν εγώ φύγω για τον χ,ψ λόγο ή φύγει αυτός/η; τζάμπα θα χαλαστούμε.. ενώ άμα δεν γίνουμε από άγνωστοι - γνωστοί, δεν θα μας πληγώσει ο χωρισμός που θα έρθει αργά ή γρήγορα, είναι καλύτερα και για τους 2" ..
5
 
 
 
 
σχόλια

Από νωρίς σου εναποτέθηκε το βάρος να γίνεις ο σταρ της οικογένειας, γιατί η μητέρα σου σε ήθελε "παιδί-προσωποποίηση της επιτυχίας" ως παραπέτασμα για να κρύψει το διαλυμένο της γάμο. Σαφώς και πληγώθηκε από την παραμέληση του συζύγου της (το πρόβλημα θα είχε ξεκινήσει πολύ πριν πάρουν επίσημα διαζύγιο), κουβαλώντας την αίσθηση ότι απέτυχε στο "πρότζεκτ γάμος," οπότε έπρεπε να βάλει μπρος ένα άλλο της πρότζεκτ, το οποίο ήσουν εσύ, και γι' αυτό έκανε το παν για να πετύχει σ' αυτό. Δυστυχώς, ξέχασε να λάβει υπόψη ότι κάθε πρότζεκτ χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης, πόσω μάλλον ένα παιδί, που κάθε αλλαγή περιβάλλοντος, σπιτικού, όπως και η συνεχής "παρέλαση ανθρώπων" στη ζωή του είναι κι ένα μικρό σοκ, γιατί το παιδί υποσυνείδητα αρχίζει και χρεώνει την όλη αυτή αστάθεια στον εαυτό του: "οι γονείς μου χώρισαν, ο μπαμπάς μου έφυγε, η μαμά μου ξεσπάει με το παραμικρό πάνω μου, μάλλον τους απογοήτευσα και τους δυό τους εγώ κάπου," "αλλάζουμε σπίτι, μάλλον φταίω εγώ που δεν ριζώνουμε," "ήρθα στο νέο σχολείο και δεν μπορώ να μπω στις ήδη υπάρχουσες παρέες, οπότε μάλλον έχω κάτι επάνω μου που απωθεί τους άλλους και δεν με θέλουν." Αναδρομικά, μπορεί και να φαίνεται αξιοζήλευτο που γνώρισες τόσους ανθρώπους, είδες τόσα μέρη, προσαρμόστηκες και τα κατάφερες σε τόσα νέα περιβάλλοντα, αλλά η τότε αίσθηση ότι ήσουν "ο παρείσακτος" δυστυχώς υποβόσκει μέχρι και σήμερα. Με τον τρόπο σου υπέφερες, αλλά δεν συνειδητοποιούσες ακριβώς ότι υπέφερες. Και τώρα που η επιφάνεια ηρέμησε, έρχεται ο ψυχισμός σου να επαναστατήσει και να σου πει "δώσε μου κι εμένα προσοχή, δες τι πέρασα, κάνε κάτι." Λοιπόν, και μόνο που αναγνωρίζεις τη ρίζα του προβλήματός σου, είναι η μισή δουλειά ήδη. Μην το αφήνεις έτσι, επαναλαμβάνοντας παθητικά το μοτίβο της άσκοπης εναλλαγής ανθρώπων στη ζωή σου. Καλλιέργησες έναν αμυντικό μηχανισμό για να μη νιώθεις ο "παρείσακτος": προσποιείσαι ότι δεν έχεις ανάγκη την οικειότητα με τους ανθρώπους που συναντάς και πείθεις τον εαυτό σου ότι απορρίπτεις το βαθύτερο δεσμό, ενώ στην πραγματικότητα προστατεύεις μέσα σου εκείνο το παιδάκι που κατέφθανε ξένο στη γειτονιά ή στο σχολείο έχοντας αφήσει γι' άλλη μια φορά πίσω του φίλους που δεν θα ξανάβλεπε ποτέ. Ανέβα σκαλί και φύγε από το φαύλο αυτόν κύκλο, μπορείς να δουλέψεις ακόμα με τον εαυτό σου.

Συμφωνώ, πολύ σπάνιο έως σχεδόν αδύνατον να κρατήσει φιλία μια ζωή διότι οι άνθρωποι μεγαλώνουμε έχουμε σχέδια, άλλοι κάνουν οικογένειες, άλλοι μετακομίζουν, άλλοι δεν είναι τόσο φίλοι όσο έδειχναν κλπ. Να βρεις άτομα να περνάς καλά για το τώρα και όσο πάει.

Scroll to top icon