Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία

Πούτιν Ερντογάν χειραψία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να κατασκευάσει και το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της, σύμφωνα με το Bloomberg, ένα ακόμη σημάδι στενής οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν το Κρεμλίνο. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα στις συνομιλίες που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζακστάν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αυτή ήταν η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών σε ισάριθμους μήνες. 

Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανέφερε την Τετάρτη ότι γίνονται συζητήσεις για πιθανή συμφωνία σχετικά με την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με τέσσερις αντιδραστήρες. Το πρότζεκτ είναι μια «ελκυστική ευκαιρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Αλεξέι Λικάτσεφ. 

Ήδη, η Rosatom κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, στο Ακουγιού στις ακτές της Μεσογείου. Η πρώτη μονάδα του είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη χρονιά. Το καλοκαίρι η εταιρεία συμφώνησε να μεταβιβάσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρότζεκτ σε θυγατρική της με έδρα την Τουρκία, παρέχοντας ζωτικής σημασίας εισροή χρημάτων, ενόψει των εκλογών του 2023. 

Εάν προχωρήσει το έργο στη Σινώπη, τα δύο εργοστάσια θα μπορούσαν να παράγουν περίπου το 1/5 των αναγκών της Τουρκίας για ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν. 

Επίσης, ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Πούτιν για έναν νέο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, για τη μεταφορά του στην Ευρώπη. Μια ιδέα που έχουν απορρίψει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε πως ενθαρρύνει όλους τους συμμάχους της Ουάσινγκτον να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. 

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για το επίπεδο συμμόρφωσης της Άγκυρας με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε πως έχει επισημανθεί στην Τουρκία και σε άλλους συμμάχους ότι «κανένας δεν θα πρέπει να γίνει ένα καταφύγιο για ρωσικά παράνομα περιουσιακά στοιχεία ή συναλλαγές».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM