Το εργασιακό στρες είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Η πλειονότητα των εργαζομένων (79%) βιώνει εργασιακό στρες από μήνα σε μήνα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για το 2021, στην οποία συμμετείχαν 1.501 ενήλικες.
Κάποιες δουλειές, ωστόσο, είναι λιγότερο αγχωτικές από άλλες. Το Occupational Information Network (O*NET) του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας αξιολόγησε 873 επαγγέλματα με βάση το επίπεδο στρες και μερικές είναι σχετικά χαμηλού στρες θέσεις εργασίας, που πληρώνουν επίσης αδρά.
Ανάμεσα στα επαγγέλματα που πληρώνουν πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο στις ΗΠΑ, το λιγότερο αγχωτικό είναι εκείνο του οικονομολόγου περιβάλλοντος με μέσο ετήσιο μισθό 105.630 δολάρια.
Σύμφωνα με το CNBC, ένας οικονομολόγος περιβάλλοντος πραγματοποιεί έρευνες γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ιδιωτική και δημόσια χρήση γης, η μόλυνση του αέρα και του νερού και η προστασία των επαπειλούμενων ειδών. Στη συνέχεια απαιτεί την καταγραφή των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας σε άρθρα ή παρουσιάσεις και την αξιολόγηση των οφελών των περιβαλλοντικών πολιτικών και κανονισμών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιβάλλοντος χρειάζονται σχετικό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα για να προσληφθούν, καθώς και κάποια εργασιακή εμπειρία.
Γιατί έχει λιγότερο στρες αυτή η δουλειά;
«Δεν δουλεύουν σε πολύ ανταγωνιστικές συνθήκες», εξηγεί η Σίνεμ Μπούμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter.
Ορισμένες από αυτές τις θέσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε κυβερνήσεις ή πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας. Είναι επίσης λιγότερο ανταγωνιστικές από τις θέσεις οικονομολόγων σε επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
Ένας οικονομολόγος περιβάλλοντος θα μπορούσε να εργάζεται σε κάποια κρατική υπηρεσία ή πανεπιστήμιο, όπου η εργασιακή ασφάλεια είναι κατά κανόνα υψηλότερη και διαθέτει μεγαλύτερη ελευθερία στη δουλειά του, αφού η θέση είναι λιγότερο ανταγωνιστική από μια αντίστοιχη σε επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
«Είναι πραγματικά μία πολύ ικανοποιητική δουλειά, όταν γνωρίζεις ότι κάνεις κάτι καλό για το περιβάλλον, ότι κάνεις κάτι καλό για την ανθρωπότητα. Είναι κάτι που τους κινητοποιεί καθημερινά», εξηγεί η Μπούμπερ.
Αν σκέφτεστε να εργαστείτε για να γίνετε περιβαλλοντικός οικονομολόγος, σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι καμία δουλειά δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από το άγχος.
«Θα ήταν τεράστια πρόκληση να βρούμε μια δουλειά με μηδενικό στρες», λέει η Βίκι Σαλέμιi, ειδική σε θέματα καριέρας στο Monster. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια δουλειά με συγκριτικά λιγότερο στρες. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου», τονίζει.
Ακόμη και αν κάποιος κάνει μια δουλειά με χαμηλό στρες, ένα «τοξικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει το άγχος σας τρομερά», εξηγεί η ίδια, «ή αν δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό ή τους συναδέλφους σας».