Αγγλικό νόμισμα 600 ετών βρέθηκε στον Καναδά και ίσως αλλάξει την ιστορία για την πρώτη άφιξη των Ευρωπαίων

Amateur historian discovers 600-year-old English coin in Newfoundland Facebook Twitter
Φωτ.: Government of Newfoundland and Labrador
0

Σπάνιο χρυσό νόμισμα εντοπίστηκε στη νότια ακτή του Νιουφάουντλαντ στον Καναδά και κρίνεται ως μεγάλης σημασίας από τους ειδικούς καθώς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στην πρώτη έλευση των Ευρωπαίων στην περιοχή.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι το αγγλικό νόμισμα βρέθηκε το καλοκαίρι από έναν τοπικό ερασιτέχνη ιστορικό, ο οποίος το ανέφερε στις Αρχές, όπως απαιτεί ο νόμος περί ιστορικών πόρων της επαρχίας.

Μετά από διαβουλεύσεις με τον Paul Berry, πρώην έφορο του Μουσείου Νομισμάτων της Τράπεζας του Καναδά, διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για νόμισμα 600 ετών που «κόπηκε» στο Λονδίνο μεταξύ 1422 και 1427. Τη δεκαετία του 1400, το νόμισμα θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο αποτιμάται σε 1 σελίνι 8 πένες ή περίπου 81 καναδικά δολάρια - 61 σημερινά δολάρια.

Η «καταγωγή» του νομίσματος αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στην πρώτη έλευση Ευρωπαίων στην περιοχή, με τα έως τώρα στοιχεία να ανατρέπονται κατά περίπου 70 χρόνια. 

Amateur historian discovers 600-year-old English coin in Newfoundland Facebook Twitter
Φωτ.: Government of Newfoundland and Labrador

Ο Berry ανέφερε πως το νεο-ανακαλυφθέν νόμισμα ήταν πιθανότατα εκτός κυκλοφορίας όταν χάθηκε, αλλά υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το πώς ακριβώς έφτασε στο Νιουφάουντλαντ. Η ακριβής τοποθεσία της ανακάλυψης κρατείται μυστική για να αποθαρρυνθούν οι κυνηγοί θησαυρών.

Ο αρχαιολόγος Jamie Brake επεσήμανε πως όταν κυκλοφόρησε το νόμισμα οι Άγλλοι δεν γνώριζαν ακόμα την ύπαρξη του «Νιουφάουντλαντ (σ.σ. Νέα Γη) ή της Βόρειας Αμερικής». 

Η ανακάλυψη του νομίσματος υπογραμμίζει την ενδιαφέρουσα αρχαιολογική ιστορία της περιοχής. Υπάρχουν ιστορίες για άφιξη των Βίκινγκς αλλά και για έναν νορβηγικό οικισμό, ο οποίος εντοπίστηκε και ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco το 1978.

Άλλες αναφορές ευρωπαϊκής επαφής περιλαμβάνουν ιστορίες από τα Νησιά της Μάγχης της Αγγλίας για ένα πλοίο που εξετράπη της πορείας του στα τέλη του 15ου αιώνα και βρέθηκε σε μια παράξενη χώρα γεμάτη ψάρια, ιστορικούς πορτογαλικούς χάρτες που απεικονίζουν την Terra do Bacalhau (σ.σ. τη γη των μπακαλιάρων)- και το «Ταξίδι του Αγίου Brendan», μια θρυλική περιγραφή ενός θαλάσσιου ταξιδιού στις αρχές του 6ου αιώνα από έναν Ιρλανδό ηγούμενο.

Το 1583, οι Άγγλοι κατέκτησαν το Νιουφάουντλαντ και εκκίνησαν αλιευτικές δραστηριότητες στην εξωτερική ακτογραμμή του νησιού, αποκόβοντας την πρόσβαση των ιθαγενών στις παραδοσιακές πηγές τροφής.

«Η πιθανότητα κατοχής (σ.σ. της περιοχής) πριν από τον 16ο αιώνα θα ήταν εκπληκτική και εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το μέρος του κόσμου» επεσήμανε ο Brake.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM