Έξι εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί εκτιμάται ότι κυκλοφορούσαν καθημερινά με γεμισμένο περίστροφο το 2019, ο διπλάσιος αριθμός από αυτούς που δήλωσαν ότι οπλοφορούσαν κάθε ημέρα το 2015, σύμφωνα με μελέτη.
Ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό κατόχων όπλων λένε ότι τα έχουν για αυτοάμυνα και όχι για κυνήγι ή λόγους αναψυχής και επιλέγουν να τα έχουν μαζί τους όταν κυκλοφορούν δημοσίως, υπογραμμίζει ο Ali Rowhani-Rahbar, καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health
Αν και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων Αμερικανών δηλώνουν ότι κατέχουν όπλο, είναι μικρότερο το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν να το έχουν πάνω τους καθημερινά δημοσίως. Περίπου το ένα τρίτο των ιδιοκτητών περίστροφων- ή 16 εκατομμύριο ενήλικες- λένε ότι οπλοφορούσαν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και 6 εκατομμύρια λένε ότι το έκαναν καθημερινά, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Σε μελέτη που έκαναν οι ερευνητές το 2015, με την ίδια μεθοδολογία, είχαν διαπιστώσει ότι 3 εκατομμύρια ενήλικες έλεγαν πως έφεραν καθημερινά ένα γεμισμένο περίστροφο και 9 εκατομμύρια το έκαναν μια φορά τον μήνα.
Σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που οπλοφορούν καθημερινά είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος από την εκτίμηση του 2019, λόγω της αύξησης σε επίπεδα ρεκόρ των πωλήσεων όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Rowhani-Rahbar. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε.
Η έρευνα του 2019 είναι η πιο πρόσφατη διαθέσιμη εκτίμηση για το ζήτημα, σημείωσε και επεσήμανε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί μεταξύ άλλων «πόσο συχνά η οπλοφορία έχει ως αποτέλεσμα την αυτοάμυνα ή την προστασία που σώζει ζωές», όπως πιστεύουν πολλοί Αμερικανοί κάτοχοι όπλων.
Εκείνοι που οπλοφορούσαν καθημερινά δημοσίως το 2019 ήταν πιο πιθανό να ζουν στον νότο, διαπίστωσε η έρευνα. Τέσσερις στους πέντε ήταν άνδρες και τρεις στους τέσσερις λευκοί. Άλλοι παράγοντες, όπως η εκπαίδευση και το εισόδημα δεν έκαναν διαφορά για το αν κάποιος επέλεγε να οπλοφορεί δημοσίως ή όχι, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Με πληροφορίες από Guardian