«Πρώτο μέλημα είναι τα παιδιά να είναι ασφαλή και είναι ασφαλή τα παιδιά» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στο ζήτημα της Κιβωτού του Κόσμου.
Σε συνέντευξή του στον Alpha, επεσήμανε πως στο θέμα υπήρχαν αρκετά δεδομέναγια να αναληφθεί δράση άμεσα και να αλλάξει η διοίκηση, χωρίς να προκαταβάλλεται η λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Επεσήμανε ότι «το καλύτερο για τα παιδιά είναι να φεύγουν από τις δομές και να πηγαίνουν σε κάποια οικογένεια» είτε με υιοθεσία είτε με αναδοχή και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση.
«Και πρέπει να πω ότι αυτή ήταν πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε. Τόνισε, επίσης, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο νέο ΔΣ της Κιβωτού.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, σημείωσε: «Ξέρω ότι υπάρχει πάντα φόβος. Η απάντηση σε αυτό είναι πως αν είναι να βρεις κάτι, καλύτερα να το βρεις νωρίς».
Σε ερώτηση για τις γυναικοκτονίες και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση γενικότερα της έμφυλης βίας, των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κλπ μίλησε για «ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που πάντα υπήρχε. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες έχουν το θάρρος και τη δύναμη να καταγγέλλουν τα περιστατικά και εμπιστεύονται περισσότερο το Κράτος».
Ειδική αναφορά έκανε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, την εθνικής εμβέλειας υπηρεσία για τη βία κατά των γυναικών καθώς και στη νέα κρυπτογραφημένη εφαρμογή το λεγόμενο «κουμπί πανικού».
Τόνισε συνολικά πως «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις προκαταλήψεις γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να ανέχεται κανείς κανενός είδους κακοποιητική συμπεριφορά».
Είπε επίσης πως επιμένει πάρα πολύ στην εκπαίδευση των νέων παιδιών.
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, παραδέχθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Εξήγησε πως η δουλειά αυτή, στον τομέα της Υγείας, πρέπει να ξεκινήσει από την πρόληψη (να προηγηθούν πολιτικές για πιο υγιή πληθυσμό) και να προχωρήσει στην πρωτοβάθμια υγεία και στα νοσοκομεία.
«Η Δικαιοσύνη είναι ένας δεύτερος τομέας που πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά. (…) Ο τρίτος τομέας είναι αυτός της προστασίας του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική μας ατζέντα είναι ταυτόχρονα και αναπτυξιακή ατζέντα» είπε.