Ήταν από τα πιο περιζήτητα αγαθά στη διάρκεια της πανδημίας- αλλά ένας ειδικός εξήγησε γιατί το «πολύ έντονο» σκούπισμα με χαρτί υγείας μετά την αφόδευση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.
Ο Δρ. Μπράντλεϊ Μόρις, χειρουργός παχέος εντέρου με έδρα το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας - γνωστός στους 13,2 χιλιάδες followers του στο Instagram με το ψευδώνυμο «Butt Doctor»- μιλώντας σε podcast του news.com.au, τόνισε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια «μια πολύ ευαίσθητη περιοχή».
«Τα περισσότερα προβλήματα που βλέπω στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό οφείλονται σε υπερβολικές προσπάθειες υγιεινής και πολύ σπάνια σε ελλιπή υγιεινή. Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή», είπε στον παρουσιαστή Άντριου Μπάκλοου, απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για το αν είναι «επικίνδυνο» να σκουπιζόμαστε δυνατά.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας για να σκουπιστούμε. Αν φανταστείτε να λερώνετε το πρόσωπό σας ή κάτι άλλο, δεν θα το πασαλείφατε με χαρτί υγείας. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε αυτό που κάνουμε σε πολιτισμικό επίπεδο και ίσως να εξετάσουμε τους μπιντέδες και τη χρήση νερού για να πλυθούμε, επειδή το υπερβολικό σκούπισμα μπορεί να τραυματίσει το δέρμα», πρόσθεσε.
@the.butt.doctor The anus thrives on neglect. Stop killing it with kindness. #toilet #toiletpaper #guthealth #humans #habits #health #womenshealth #menshealth #poo #medicine #surgery #humour #thoughts #showerthoughts #nurse #nursing #pelvicfloor #pelvicfloorphysio #bidet #poop #pooptalk #pooptalkoftiktok ♬ original sound - The Butt Doctor
Ο Δρ. Μόρις εξήγησε ότι αν βρεθείτε να «ξοδεύετε πολύ χρόνο» για να σκουπίζεστε, «μπορεί να υπάρχει λόγος γι' αυτό».
«Μπορεί να φταίει η σύσταση των κοπράνων σας, μπορεί να έχετε κάποιο στοιχείο πρόπτωσης, μπορεί να μην κάνετε σωστές κενώσεις», σημείωσε. «Στόχος είναι τα κόπρανα-φάντασμα, όπου σκουπίζεις και δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Αυτό δείχνει ότι ήταν καλοσχηματισμένα και πέρασαν άθικτα και ολόκληρα. Μερικά σκουπίσματα μετά από αυτό είναι πιθανώς εντάξει».
Όσον αφορά το πόσο τακτικά πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα, αναγνώρισε ότι «όλοι είναι διαφορετικοί» και «αυτό που είναι φυσιολογικό για έναν άνθρωπο, μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για τον επόμενο». Όπως εξηγεί, έως και τρεις φορές την ημέρα ή ακόμη και μία φορά κάθε τρεις ημέρες θεωρείται φυσιολογικό.
@the.butt.doctor ♬ original sound - The Butt Doctor
Μίλησε επίσης αυστηρά για όσους χρησιμοποιούν το χρόνο τους στην τουαλέτα ως δικαιολογία για να «ξεφύγουν» και να σκρολάρουν στα social media.
«Είναι απολύτως απαγορευτικό, και αυτό μου δίνει δουλειά. Θα πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα και φεύγουμε σε περίπου δύο με τρία λεπτά χωρίς να ζοριζόμαστε, ούτε να βιαζόμαστε. Πρέπει να γίνεται αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε.
@the.butt.doctor ♬ original sound - The Butt Doctor
Τέλος, έσπευσε να τονίσει πως κάτι εξίσου ανθυγιεινό είναι το να κρατάμε μέσα μας αέρια.
«Δεν μπορώ να παράσχω καμία επιστημονική τεκμηρίωση γι' αυτό, αλλά είναι κακό. Πολλά από τα προβλήματα που βλέπουμε στον δυτικό κόσμο, και μιλάω για κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα... πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να οφείλονται στο ότι αγνοούμε τις φυσιολογικές ενδείξεις είτε για να αεριστούμε είτε για να πάμε τουαλέτα», δήλωσε ο Δρ. Μόρις.