Oρισμένοι γονείς της «γενιάς Z» δεν θέλουν τα παιδιά τους να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη, για να μην πληγωθούν όταν ανακαλύψουν ότι δεν είναι αληθινός.
Το hashtag «SantaIsntReal» τρεντάρει με δεκάδες εκατομμύρια προβολές στο TikTok.
Μητέρα ανάρτησε βίντεο με δεκάδες χιλιάδες προβολές, ενημερώνοντας τους πάντες ότι είπε στον 3χρονο γιο της ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός. «Το να λες στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός είναι ένα ψέμα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανατρέφω τα παιδιά μου πάνω σε ένα ψέμα», δήλωσε η Sierra McKenzie στη New York Post.
Μια άλλη μητέρα σχολίασε: «Δεν θέλω να τρομάξω τα παιδιά μου ώστε να πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο ή ότι ήταν πιο "άτακτα ή καλά", από ένα άλλο παιδί για να πάρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα».
Οι γονείς της γενιάς Z υποστηρίζουν ότι όταν τα παιδιά τελικά ανακαλύψουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός, αυτό είναι πολύ τραυματικό.
Τρεις λόγοι για Santa trauma
Το λεγόμενο Santa trauma δεν είναι πάντως νέα αναφορά. Έρευνες αναφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια πως το Santa Trauma είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Υπάρχουν τρία σενάρια που προκαλούν τη μεγαλύτερη αγωνία όταν πρόκειται για τον Άγιο Βασίλη. Το πρώτο είναι ότι κάποια παιδιά επηρεάζονται τόσο πολύ από την επίσκεψή τους στον Άγιο Βασίλη που βλέπουν εφιάλτες ή αναπτύσσουν αποστροφή για άνδρες με γένια ή γυαλιά. Κάποια δεν θέλουν να διαβάσουν βιβλία για τον Άγιο Βασίλη ή ακόμη και να πάνε σε ένα εμπορικό κέντρο.
Η δεύτερη πτυχή του τραύματος του Άγιου Βασίλη εκδηλώνεται όταν ορισμένοι γονείς φοβίζουν τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας τον Άγιο Βασίλη προκειμένου να τα απειλήσουν για να συμπεριφέρονται καλά.
Και το τρίτο σενάριο, που συχνά έχει τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια επίδραση, είναι όταν οι γονείς κάνουν τόσο καλή δουλειά στο να πείσουν τα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, που η εμπιστοσύνη τους μπορεί πραγματικά να καταρρεύσει όταν ανακαλύψουν το αντίθετο.
Το «Gentle Parenting» είναι μια νέα τάση
Γονείς της «γενιάς Ζ» αποφασίζουν να πουν την αλήθεια, στο πλαίσιο της δημοφιλούς, «ήπιας ανατροφή», υπογραμμίζοντας τη σημασία της καλοσύνης και του σεβασμού, χωρίς απειλές.