Πέθανε ο Mr Ali, «εφευρέτης» του κοτόπουλου tikka masala- Πώς σκέφτηκε την συνταγή

Πέθανε ο Mr Ali, «εφευρέτης» του κοτόπουλου tikka masala- Πώς σκέφτηκε την συνταγή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σεφ που πιστεύεται ότι εφηύρε το κοτόπουλο tikka masala.

Ο Αλί Αχμέντ Ασλάμ φέρεται να επινόησε το πιάτο τη δεκαετία του 1970, όταν ένας πελάτης ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να κάνει το κοτόπουλο tikka λιγότερο στεγνό. Η λύση του ήταν να προσθέσει μια κρεμώδη σάλτσα ντομάτας- ή σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας μια κονσέρβα ντοματόσουπα.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το εστιατόριό του Shish Mahal, το οποίο έκλεισε για 48 ώρες σε ένδειξη σεβασμού.

Γνωστός σε φίλους και πελάτες ως «Mr Ali», γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όταν ήταν μικρό παιδί πριν ανοίξει το Shish Mahal στο West End το 1964.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αφηγήθηκε τη στιγμή που σκέφτηκε ένα από τα αγαπημένα πιάτα έθνικ κουζίνας παγκοσμίως.

«Το "chicken tikka masala" εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο, φτιάχναμε κοτόπουλο tikka και μια μέρα ένας πελάτης είπε: "Θα ήθελα λίγη σάλτσα με αυτό, αυτό είναι λίγο στεγνό". Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με λίγη σάλτσα. Οπότε από εκεί και πέρα μαγειρεύαμε το κοτόπουλο tikka με τη σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά. Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σύμφωνα με το γούστο των πελατών μας, συνήθως δεν παίρνουν καυτό κάρυ, γι' αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα», είπε.

Πέθανε ο Mr Ali, «εφευρέτης» του κοτόπουλου tikka masala- Πώς σκέφτηκε την συνταγή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η προέλευση του πιάτου, το κοτόπουλο tikka masala θεωρείται ευρέως ως πιάτο που έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις δυτικές γεύσεις.

Εκατοντάδες πελάτες απέτισαν φόρο τιμής στον Άλι μέσω social media, πολλοί αναπολώντας τις επισκέψεις τους στο εστιατόριό του και περιγράφοντάς τον ως πραγματικό τζέντλεμαν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM