Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές ανακαλύπτουν και επιβεβαιώνουν τρόπους με τους οποίους η φύση κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τις βόλτες σε αστικό περιβάλλον, ένας περίπατος στη φύση μείωσε την ένταση αρνητικών συναισθημάτων σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ).
Ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο περίπατος στη φύση βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση σε ενήλικες, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ο περίπατος σε αστικό περιβάλλον, είναι άγνωστο αν τα οφέλη αυτά ισχύουν για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα είχε θέσει ως στόχο να δουλέψει με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις επιδράσεις της φύσης δεν συμμετέχουν άτομα με σχετική διάγνωση ή δεν δίνεται προσοχή στις ώρες και τις ημέρες μετά την παραμονή στη φύση.
Για να το εξετάσουν, θέλησαν διαπιστώσουν αν ένας περίπατος 60 λεπτών είχε αντίκτυπο στη διάθεσή τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 37 άτομα, ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών από τους άνδρες, όλοι ασθενείς που παρακολουθούνταν στα εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής κλινικής, με δύσκολα διαχειρίσιμη ΜΚΔ.
Με τυχαία κατανομή, άλλοι έκαναν έναν αστικό περίπατο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και άλλοι έναν περίπατο σε ένα πάρκο μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Οι περίπατοι και των δύο ομάδων έγιναν πρωί με καλές καιρικές συνθήκες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφύγουν να μιλήσουν μεταξύ τους για αυτά τα 60 λεπτά.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σε έξι διαφορετικές χρονικές στιγμές πριν και μετά τον περίπατο - μία ώρα πριν, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, αμέσως μετά και τρεις, 24 και 48 ώρες μετά τον περίπατο.
Ενώ δεν διαπίστωσαν διαφορές στη θετική επίδραση, υπήρξε υποχώρηση αρνητικών συναισθημάτων, η οποία παρέμεινε για δύο ολόκληρες ημέρες μετά τον περίπατο. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την αστική διαδρομή παρουσίασαν επίσης υποχώρηση των αρνητικών συναισθημάτων, αν και δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο η ομάδα της φύσης.
«Υπάρχει μια ολοένα και πιο ευρεία παραδοχή πως το περπάτημα στη φύση θα μπορούσε να μας κάνει πιο ευτυχισμένους», δήλωσε στο PsyPost η Marie-Claude Geoffroy, συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Καναδικής Ερευνητικής Έδρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Νέων.
«Ένας απλός περίπατος στη φύση, είτε στο δάσος είτε σε ένα αστικό πάρκο, είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα».