Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται - Κι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται - Κι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Η Κίνα φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απώλεια τής θέσης της ως πολυπληθέστερης στον κόσμο από την Ινδία, καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 ο πληθυσμός της μειώθηκε

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους το 2022. 

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε η εθνική υπηρεσία στατιστικής της Κίνας σε έκθεσή της.

Η μείωση αυτή αναμένεται να είναι διαρκής, να κρατήσει δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς σε δημογραφικά ζητήματα, κάτι που θα έχει απτές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή η μείωση του πληθυσμού είναι η πρώτη από το 1960-1961, όταν λιμός που εκδηλώθηκε το 1959 είχε αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές, κάτι που αποδόθηκε κυρίως στα σφάλματα της οικονομικής πολιτικής του «μεγάλου άλματος προς τα εμπρός».

Οι επιπτώσεις για τον κόσμο

Οι πληθυσμιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα, δεδομένου του ρόλου της στην παγκόσμια οικονομία, έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν όλο τον κόσμο. 

Η πανδημία αποτυπώνει γλαφυρά το πώς τα εσωτερικά προβλήματα τής Κίνας μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ροή τού εμπορίου και των επενδύσεων, με τα lockdown και τους διασυνοριακούς ελέγχους να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. 
Μαζί με τη γήρανση, η μείωση του πληθυσμού, ειδικά του ενεργού, αναμένεται να έχει βαθιές συνέπειες για την κινεζική οικονομία για δεκαετίες.

Το κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των κινέζων εργαζομένων, ενώ η πίεση στον ενεργό πληθυσμό να εγγυηθεί τη φροντίδα των γηραιότερων θα κλιμακωθεί.

Ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δε θα παρέσυρε μόνο την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά θα μπορούσε να απειλήσει τις φιλοδοξίες της Κίνας να υπερκεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

«Η περιορισμένη ικανότητα της Κίνας να αντιδράσει στη δημογραφική αυτή αλλαγή, είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια και να επηρεάσει την ικανότητα ανταγωνισμού της τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή σκηνή» αναφέρει σε άρθρο στην ιστοσελίδα του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα τις ΗΠΑ. 

Επιπλέον, με τον πληθυσμό και την οικονομία της σε άνοδο, η Ινδία ενδέχεται να «εκθρονίσει» φέτος την Κίνα από τη θέση της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, για πρώτη φορά από τη δεκαετία τού 1960. 

«Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος νικητής» έγραψε στο Twitter o Yi Fuxian, φοιτητής κινεζικής δημογραφίας στο πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, παρότι η ινδική οικονομία έχει τη δυναμική να ξεπεράσει την αμερικανική κάποια στιγμή, αυτό δε θα γίνει άμεσα. 

Παρόλα αυτά, η συρρίκνωση τού πληθυσμού δεν είναι απαραιτήτως κακή είδηση, εξηγούν επιστήμονες. 

Όπως το θέτει η Μέρι Γκάλαχερ, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «ο μικρότερος πληθυσμός είναι όφελος, όχι κατάρα, για λόγους κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος». 

Και ο Πίτερ Κάλμους, επιστήμονας κλίματος στη NASA, υποστηρίζει πως η μείωση του πληθυσμού δεν πρέπει να λογίζεται ως «κάτι το τραγικό», επικαλούμενος την «εκθετική επιτάχυνση της παγκόσμιας θέρμανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας». 

Με πληροφορίες από CNN
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM