Σουηδία: Ανεστάλησαν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Ανεστάλησαν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Πάγωμα των συνομιλιών Σουηδίας - Τουρκίας για την ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τομπίας Μπίλστρομ - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της δεύτερης στις τάξεις του ΝΑΤΟ ανεστάλησαν, γνωστοποίησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ σήμερα, Σάββατο. 

Όπως είπε, η σουηδική κυβέρνηση επενδύει σε χρόνο και προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι - σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen. 

Για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα, η Φινλανδία δήλωσε πως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία χωρίς τη Σουηδία, την υποψηφιότητα της οποίας μπλόκαρε η Άγκυρα με αφορμή τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις. 

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δίνοντας τέλος στην πολιτική ουδετερότητας δεκαετιών.

Η Τουρκία διαμηνύει συχνά πυκνά πως δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη που δεν λαμβάνει μέτρα κατά των «απειλητικών» προς την ασφάλεια της Άγκυρας στοιχείων. 

Τον περασμένο Ιούνιο, εξάλλου, Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες είχαν υπογράψει μνημόνιο για τη διευθέτηση των ζητημάτων ασφάλειας που έθετε η Άγκυρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σταδιακή τους ένταξη στη συμμαχία. 

Με πληροφορίες από Sabah 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM