Ο Hideya Tokiyoshi ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής αγγλικών στο Τόκιο πριν από περίπου 30 χρόνια. Από τότε, ο μισθός του έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος και γι' αυτό, πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να αρχίσει να γράφει βιβλία για να εξασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα.
«Αισθάνομαι τυχερός, καθώς η συγγραφή και η πώληση βιβλίων μου δίνει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα είχα μείνει κολλημένος στον ίδιο μισθό», δήλωσε στο CNN ο 54χρονος σήμερα Tokiyoshi. «Χάρη σε αυτό μπόρεσα να επιβιώσω», πρόσθεσε.
Ο Tokiyoshi ανήκει σε μια γενιά εργαζομένων που μόλις και μετά βίας έχουν πάρει αύξηση σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Τώρα, καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονες πολιτικές πιέσεις για να προβούν σε αυξήσεις.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida κάλεσε τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς σε επίπεδο υψηλότερο από τον πληθωρισμό, με ορισμένες ήδη να ανταποκρίνονται.
Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έχει γίνει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 4% σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σύγκριση με την Αμερική ή την Ευρώπη, αλλά αντιπροσωπεύει υψηλό 41 ετών για την Ιαπωνία.
Το 2021, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ιαπωνία ήταν 39.711 δολάρια, σε σύγκριση με 37.866 δολάρια το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού μικρότερη από 5%, σε σύγκριση με αύξηση 34% σε άλλες οικονομίες της Ομάδας των Επτά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατά την ίδια περίοδο.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει μια σειρά από λόγους για τη στασιμότητα των μισθών. Βασικός παράγοντας είναι ότι η Ιαπωνία αντιμετώπιζε επί μακρόν αποπληθωρισμό, δηλαδή πτώση των τιμών.