Ο Omar Menéndez εξελέγη δήμαρχος της πόλης Πουέρτο Λόπες στον Ισημερινό, ωστόσο ο 41χρονος είχε δολοφονηθεί λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.
Ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα όπου ήταν εγκατεστημένο το εκλογικό του επιτελείο και τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε και ένας έφηβος.
Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για το αιματηρό περιστατικό, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό, ακόμα, το κίνητρο των δραστών, που το έσκασαν από το σημείο με μηχανή.
Μέλος του σχηματισμού του Menéndez αναμένεται να τον αντικαταστήσει στον δημαρχικό θώκο.
Η δεύτερη δολοφονία υποψηφίου σε μικρό διάστημα
Οι εκλογές έλαβαν χώρα σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Η εγκληματικότητα σημειώνει σημαντική άνοδο, κάτι που συνδέεται με την επιρροή από τις βίαιες συμμορίες ναρκωτικών.
Ο Menéndez δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. Δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, υποψήφιος για τη δημαρχία στην πόλη Σαλίνας, έπεσε θύμα ανάλογη επίθεσης και άφησε την τελευταία του πνοή. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε μία σύλληψη για την υπόθεση αυτή. Πρόκειται για άτομο που είχε απειλήσει το θύμα.
Ο πρόεδρος της χώρας, Guillermo Lasso, καταδίκασε τις φονικές επιθέσεις. Ο Lasso, ένας συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, πρότεινε μία σειρά από αλλαγές στο Σύνταγμα, με τους πολίτες να καλούνταν να τις ψηφίσουν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Μία εξ αυτών ορίζει πως άτομα με σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να εκδίδονται στο εξωτερικό - σε περίπτωση που υπάρχει σχετικό αίτημα ή έχουν καταδικαστεί ερήμην.
Οι φυλακές στη χώρα είναι υπερπλήρεις και ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η έκδοση καταδικασθέντων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ θα αποτελούσε φθηνότερη και ασφαλέστερη επιλογή για το δικαστικό σύστημα του Ισημερινού.
Η γειτονική Κολομβία είχε προχωρήσει σε σχετικές νομοθετικές αλλαγές από το 1997, απ΄όταν και στέλνει διαβόητους εγκληματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πλάνο του προέδρου για τις εκδόσεις, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από τους πολίτες, που το καταψήφισαν με 51%. Ο Lasso αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της κάλπης τονίζοντας πως «όταν ο λαός μιλά, είναι χρέος μας να αναλύουμε, καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε».
Με πληροφορίες από BBC