Αμερικανός ασθενής με καρκίνο ανέπτυξε «ανεξέλεκτη ιρλανδική προφορά»- Το σπάνιο σύνδρομο

Αμερικανός ασθενής με καρκίνο ανέπτυξε ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά- Η σπάνια ιατρική περίπτωση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας Αμερικανός ανέπτυξε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του προστάτη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επισκεφτεί ποτέ του την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας άνδρας περίπου 50 ετών από την Βόρεια Καρολίνα, πιθανότατα προσβλήθηκε από σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS), όπως αναφέρει το British Medical Journal.

Το σπάνιο αυτό σύνδρομο χάρισε στον άνδρα, αυτή την ιδιαίτερη προφορά την οποία και διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις παγκοσμίως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η υπόθεση μελετήθηκε και αναφέρθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και το Κέντρο Ουρολογικών Ερευνών της Καρολίνας στη Νότια Καρολίνα.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση FAS που αναφέρεται σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη που σε ασθενή με κακοήθεια», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο άνδρας σύμφωνα με την έρευνα είχε ζήσει στην Αγγλία όταν ήταν στα 20 του και είχε φίλους και μέλη της οικογένειας από την Ιρλανδία. Αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει με την συγκεκριμένη ιρλανδική προφορά.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, υπήρχε πάντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά ξεκίνησε 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Ακόμη και όταν η κατάστασή του χειροτέρευε, η προφορά παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, που επήλθε μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών «Ο άνδρας δεν παρουσίασε ανωμαλίες στην νευρολογική του εξέταση, δεν είχε ψυχιατρικό ιστορικό ούτε εντοπίστηκαν ανωμαλίες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

»Παρά τη χημειοθεραπεία, ο νευροενδοκρινικός καρκίνος του προστάτη του προχώρησε με αποτέλεσμα πολυεστιακές εγκεφαλικές μεταστάσεις και μια πιθανή παρανεοπλασματική ανιούσα παράλυση που οδήγησε στο θάνατό του» καταλήγει η έρευνα.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η αλλαγή της προφοράς προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND).

Το PND συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο επιτίθεται σε μέρη του εγκεφάλου, καθώς και σε μύες, νεύρα και νωτιαίο μυελό.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη περίπτωση ασθενούς που παρουσιάζει το σπάνιο σύνδρομο. Το 2006, η Βρετανίδα Linda Walker υπέστη εγκεφαλικό και ανακάλυψε ότι η προφορά της είχε αλλάξει και έμοιαζε με Τζαμαϊκανή.

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ήταν το 1941 όταν μια νεαρή Νορβηγίδα ανέπτυξε γερμανική προφορά αφού τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ντόπιοι της απέφευγαν δε, επειδή νόμιζαν ότι ήταν κατάσκοπος των Ναζί.

Με πληροφορίες του BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM