Το παρασκήνιο του «μυστικού» ταξιδιού Μπάιντεν στην Ουκρανία - Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων

Το παρασκήνιο του «μυστικού» ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ουκρανία - Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων Facebook Twitter
Φωτ.: PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKY HANDOU/EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν εξέπληξε σήμερα όλο τον πλανήτη επισκεπτόμενος την εμπόλεμη Ουκρανία, μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή. 

Ήταν ένα τολμηρό ταξίδι σχεδόν ανήκουστο για πρόεδρο των ΗΠΑ. Τα ταξίδια Αμερικανών προέδρων σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, συνοδεύονταν από ισχυρή στρατιωτική παρουσία που διαφύλασσε την προστασία του ενοίκου του Λευκού Οίκου. 

Και παρά την έντονη φημολογία ότι ο Μπάιντεν σχεδίαζε να βρεθεί στην Ουκρανία - στο πλαίσιο του επίσημου ταξιδιού εργασίας στην Πολωνία - η παρουσία του στη χώρα αιφνιδίασε

Το παρασκήνιο του «μυστικού» ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ουκρανία - Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων Facebook Twitter
Φωτ.: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

Η εμφάνισή του δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσι, στην «καρδιά» του Κιέβου, υπό τον ήχο των προειδοποιητικών σειρήνων, αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα, σχολιάζει το BBC. 

«Ήταν ριψοκίνδυνο και δεν θα πρέπει να μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει στα σοβαρά τις δεσμεύσεις του» δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.

Απαγορεύονταν τα τηλέφωνα

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να πετάξει από τις ΗΠΑ για τη Βαρσοβία σήμερα το βράδυ, για ένα διήμερο ταξίδι.

Στο πρόγραμμά του, ωστόσο, υπήρχαν δύο μεγάλα κενά και πολλοί αναρωτήθηκαν εάν σε αυτό το διάστημα θα μετέβαινε στην Ουκρανία - όπως και έγινε. 

Οι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν μέρος στις καθημερινές ενημερώσεις Τύπου του Λευκού Οίκου απηύθυναν, συνεχώς, σχετικές ερωτήσεις. Αλλά, οι επίσημες πηγές ανέφεραν πως δεν υπήρχε προγραμματισμένο ταξίδι στη χώρα, ούτε συνάντηση με τον Ζελένσκι. 

Η τελική απόφαση για το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή, παρόλο που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Την Κυριακή, το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου εξακολουθούσε να δείχνει ότι ο πρόεδρος θα αναχωρούσε για τη Βαρσοβία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στην πραγματικότητα, το Air Force One απογειώθηκε νωρίτερα. 

Το παρασκήνιο του «μυστικού» ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ουκρανία - Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων Facebook Twitter
Φωτ.: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

Στην πτήση επέβαινε μια μικρή ομάδα, από τους στενότερους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, ιατρικό προσωπικό και στελέχη των μυστικών Υπηρεσιών. 

Επετράπη μόνο σε δύο δημοσιογράφους να ταξιδέψουν μαζί με τον Μπάιντεν, αλλά ορκίστηκαν να τηρήσουν εχεμύθεια και τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τους επιτράπηκε να αναφέρουν την επίσκεψη παρά μόνο αφού έφταναν στο Κίεβο.

Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Είπε ότι οι ΗΠΑ «το έκαναν για να μην υπάρξουν διενέξεις (...) Δεν θα μπω στο πώς ανταποκρίθηκαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτή την ειδοποίηση».

Συμβολικό ταξίδι

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο. Θα μπορούσε να είχε επισκεφθεί άλλες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας που θα ήταν ευκολότερο να φτάσει, αλλά ήθελε να κάνει το συμβολικό ταξίδι στο ίδιο το Κίεβο.

Ενώ το ταξίδι του προέδρου είναι, σαφώς, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά αποτελεί και επίδειξη προς τους ψηφοφόρους του.

Η εκπρόσωπος Τύπου του, Καρίν Ζαν Πιέρ, ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία μειώνεται αισθητά. Απάντησε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος μιλάει, απευθύνεται στον αμερικανικό λαό, καθώς και σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ταξίδι αυτό, λοιπόν, αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς όλο τον κόσμο και ειδικά τους Ρεπουμπλικάνους που αμφισβητούν το πόσο διάστημα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM