Ένα πρότζεκτ στο Instagram, που φιλοδοξεί να αναδείξει τις απλές, καθημερινές γυναίκες και τις «ατέλειές» τους έχει μετατραπεί σε ένα πρακτορείο μοντέλων με στόχο να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες της ομορφιάς στην Ιταλία.
Το πρακτορείο μοντέλων Imperfetta (Ατελής), που ξεκίνησε το 2020 από την Carlotta Giancane, είναι γεμάτο μοντέλα που αψηφούν τα προκαθορισμένα πρότυπα ομορφιάς της βιομηχανίας- είναι κάθε μεγέθους, ηλικίας και φυλής, κάποια έχουν αναπηρίες ή ιατρικές παθήσεις όπως αλωπεκία ή λεύκη, ορατές ουλές ή έχουν χάσει άκρα.
Τέτοια πρακτορεία έχουν υπάρξει αλλού στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ιταλία.
Η Sonia Spartá είναι ένα από τα μοντέλα. Η 28χρονη από τη Σικελία, έχει ακούσει ενήλικες να ψιθυρίζουν σε παιδιά ότι είναι από τσίρκο όταν έβλεπαν τις σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο και το σώμα της, αποτέλεσμα μιας μορφής υπερμελάγχρωσης. Ενώ κάποτε προσπαθούσε να κρύψει την κατάστασή της, τώρα έχει συνείδηση της ομορφιάς της.
«Άλλαξα τα πράγματα ώστε η αδυναμία μου, ή το πώς αντιλαμβάνομαι μια αδυναμία, να γίνει πηγή της δύναμής μου, η ιδιαιτερότητά μου», λέει.
Στη διάρκεια πρόσφατης φωτογράφισης στη Ρώμη, μοντέλα του πρακτορείου πόζαραν με εσώρουχα, ντυμένα με διάφανη οργάντζα.
«Αισθάνομαι σαν επαναστάτρια γιατί συνειδητοποιώ ότι γύρω μου όλα αυτά δεν υπήρχαν πριν την L'Imperfetta», λέει η Giancane. «Μοιάζει με επανάσταση, σαν μια μάχη που πρέπει να παλέψω σκληρά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές δυσκολίες».
Το πρακτορείο αριθμεί περισσότερα από 140 μοντέλα. Βρίσκονται τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, αλλά εστιάζει τη δουλειά του στην Ιταλία «επειδή εκεί θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα», εξηγεί η Giancane.
Τα μοντέλα της έχουν εμφανιστεί σε καμπάνιες για brand καλλυντικών, καταστήματα λιανικής πώλησης μόδας και σούπερ μάρκετ. Μεγάλο μέρος της δουλειάς αφορά σε διαδικτυακές διαφημίσεις, αλλά έχουν υπάρξει επίσης προσκλήσεις για μοντέλα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Δύο έχουν εμφανιστεί στην πασαρέλα μόδας του Μιλάνου για τον σχεδιαστή Marco Rambaldi.
Η Lucia Della Ratta, φοιτήτρια πανεπιστημίου στη Ρώμη, έκρυβε τον αλμπινισμό της για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, βάφοντας τα χλωμά της σε πιο σκούρες αποχρώσεις και χρησιμοποιώντας λοσιόν μαυρίσματος στο δέρμα της. Στη διάρκεια του lockdown λόγω πανδημίας, άφησε το φυσικό χρώμα των μαλλιών της φανεί και άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram.
«Ένιωσα όμορφη για πρώτη φορά», δήλωσε σε ένα διάλειμμα της φωτογράφισης. Η αλλαγή αυτή φέρνει ακόμα δάκρυα στα μάτια της, τα οποία απομακρύνει με το πινέλο. «Ένιωσα ότι ήταν η ουσία μου, σαν να είμαι εγώ, όπως πραγματικά είμαι».
Η Desireé D'Angelo πάσχει από αλωπεκία από τότε που ήταν 10 ετών. Στο σχολείο φορούσε καπέλο για να κρύψει το κεφάλι της, αλλά συμμαθητές της που της έκαναν bullying το τραβούσαν. Σε ηλικία 15 ετών, μια δασκάλα χορού την έπεισε να αποδεχτεί τον εαυτό της και να σταματήσει να κρύβεται.
Από τότε, έχει γίνει μια επιτυχημένη χορεύτρια, performer και μοντέλο.
«Μου αρέσει το σώμα μου, μου αρέσει η ιδιαιτερότητά μου. Τελικά, το αποδέχτηκα», λέει η ίδια.
Με πληροφορίες από Associated Press