Το έθιμο των Ιπποδρομιών στην Καλαμάτα

Το έθιμο των Ιπποδρομιών στην Καλαμάτα από τη Lidl Ελλάς

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», ο Λευτέρης Ελευθερίου μαζί με τη Λύδια Μπουντούνη και την Εύη Τσουμάκη εξιστορούν Πελλοπονησιακά έθιμα και γεύσεις.

ADVERTORIAL

 

Η Πελοπόννησος περιλαμβάνει αδιαμφισβήτητα μεγάλο αριθμό από τις πιο εντυπωσιακές ομορφιές της Ελλάδας, όπως άλλωστε και ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες γεύσεις της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας. Τα προϊόντα «Νώμα» της Lidl Ελλάς συνδυάζουν περίφημα την ιστορία και την παραδοσιακή κουζίνα της Πελοποννήσου μέσω του συναρπαστικού, ιστορικού εθίμου των Ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου.

 

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου μας ταξιδεύει στην πλούσια ιστορία της Καλαμάτας και σε ένα έθιμο που υφίσταται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, με συνοδοιπόρους τη βιολίστρια Λύδια Μπουντούνη και τη διατροφολόγο, Εύη Τσουμάκη.

 

 

Το έθιμο

Οι ιπποδρομίες στην Καλαμάτα είναι ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στο Πλατύ, ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας και ξεκίνησε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

 

Εκείνη την εποχή, οι νέοι άντρες εξασκούνταν στην ιππασία προκειμένου να μπουν στην επανάσταση ως αγγελιοφόροι. Οι καλύτεροι αναδεικνύονταν μέσα από τη διεξαγωγή ιππικών αγώνων σε φαρδύ χωμάτινο δρόμο στη λογική του γνωστού σε όλους μας ιπποδρόμου. Το έθιμο παραμένει αναλλοίωτο ως σήμερα: οι αναβάτες κατευθύνονται έφιπποι προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προσκυνούν την εικόνα του Αγίου ενώ ο ιερέας του ναού συναντά τους συγκεντρωμένους καβαλάρηδες στον προαύλιο χώρο του ναού και ευλογεί τους αγώνες που πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκέντρωση αναβατών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μάλιστα προπονούν τα άλογά τους καθ´ όλη τη χρονιά για τη συμμετοχή τους στο έθιμο των ιπποδρομιών.

 

Στο podcast που ακολουθεί, η πλούσια παράδοση και ιστορία της Καλαμάτας θα δέσει περίφημα με την γαστρονομική ταυτότητα του τόπου, μαζί με τις πρώτες ύλες και τα μυστικά της Πελοποννησιακής κουζίνας. Μια συζήτηση με αρκετή ιστορία και ιδιαιτέρως γευστικούς ορίζοντες.

 

Το έθιμο των Ιπποδρομιών στην Καλαμάτα

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon