Ένα νέο μοάι βρέθηκε στην κοίτη μιας ξηρής λίμνης σε έναν κρατήρα ηφαιστείου, ανακοίνωσε η κοινότητα των ιθαγενών που διαχειρίζεται την περιοχή στο νησί της Χιλής.
Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές μονολιθικές σκαλιστές πέτρινες φιγούρες, με επιμήκη πρόσωπα και χωρίς πόδια.
Το άγαλμα βρέθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από μια ομάδα επιστημονικών εθελοντών από τρία πανεπιστήμια της Χιλής, οι οποίοι συνεργάζονταν σε έργο για την αποκατάσταση του βάλτου στον κρατήρα του ηφαιστείου Rano Raraku.
Το νεοανακαλυφθέν άγαλμα έχει ύψος 1,60 και βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι, «κοιτάζοντας» τον ουρανό.
«Αυτό το μοάι έχει μεγάλες δυνατότητες για επιστημονικές και φυσικές μελέτες. Είναι μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα μοάι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα σε έναν κρατήρα του Rano Raraku», ανέφερε η κοινότητα των αυτοχθόνων Ma'u Henua σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.
Αρκετά αγάλματα στο νησί αυτό είχαν υποστεί ζημιές μετά από δασική πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο.
«Αυτό το μοάι βρίσκεται στο κέντρο μιας λιμνοθάλασσας που άρχισε να στεγνώνει το 2018. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον για τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λιμνοθάλασσα είχε βάθος τρία μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αφήσει το μοάι εκεί σε αυτό το διάστημα» δήλωσε ο διευθυντής της κοινότητας Ma'u Henua που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.
Οι χαρακτηριστικές μονολιθικές σκαλιστές πέτρινες φιγούρες με επιμήκη πρόσωπα και χωρίς πόδια που εξορύχθηκαν κυρίως από τόφφο, ένα είδος ηφαιστειακής τέφρας, στο ηφαίστειο Rano Raraku.
Με πληροφορίες από Guardian