Το ChatGPT της OpenAI έχει αρχίσει να αναφέρεται στους χρήστες με το όνομά τους χωρίς να του ζητηθεί, κάτι που κάποιοι βρίσκουν ενοχλητικό.
Σύμφωνα με screenshots που δημοσιεύτηκαν από έναν προγραμματιστή λογισμικού στο X, τα οποία εντόπισε πρώτα το TechCrunch, το ChatGPT χρησιμοποίησε το πραγματικό του μικρό όνομα όταν ρωτήθηκε για ένα μαθηματικό πρόβλημα που αφορούσε ακέραιους αριθμούς, γεγονός που χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό και περιττό».
Ορισμένοι χρήστες σημείωσαν επίσης ότι το ChatGPT χρησιμοποιεί τα ονόματά τους, παρόλο που δεν θυμούνται να έχουν δώσει ποτέ στο ChatGPT αυτές τις πληροφορίες. Η OpenAI δεν έχει ακόμη εκδώσει σχετική δήλωση. Ορισμένες παραλλαγές του GPT, όπως το OpenAI o3, έχουν εκπαιδευτεί να «σκέφτονται περισσότερο πριν απαντήσουν» και να δίνουν στον χρήστη τα στάδια της σκέψης τους αφού κάνετε μια ερώτηση.
Ωστόσο, το TechCrunch σημείωσε ότι τα παράπονα αυτά εμφανίστηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία από την OpenAI ενός νέου χαρακτηριστικού νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο επέτρεπε στο chatbot να αντλεί πληροφορίες από προηγούμενες συζητήσεις που είχε με τους χρήστες κατά τη διατύπωση των απαντήσεών του. Μετά την ανακοίνωση του χαρακτηριστικού, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «θα σας γνωρίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας και θα γίνουν εξαιρετικά χρήσιμα και εξατομικευμένα».
Ότι το ChatGPT χρησιμοποιεί τα ονόματα χρηστών που θεωρητικά δεν γνωρίζει, δεν είναι η πιο ανησυχητική «έκπληξη» που έχει καταγραφεί πρόσφατα από ένα mainstream μεγάλο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Το Google Gemini φέρεται να προέτρεψε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή να πεθάνει και να τον αποκάλεσε «λεκέ στο σύμπαν», αφού του τέθηκε μια απλή ερώτηση για μαθήματα γεροντολογίας. Ένα 14χρονο αγόρι από τη Φλόριντα αυτοκτόνησε αφού μίλησε με ένα chatbot της Character.ai, το οποίο πήρε το όνομα του χαρακτήρα της «Ντενέρις Ταργκάριεν» από το Game of Thrones - η μητέρα του μήνυσε την εταιρεία και την Google, η οποία χορήγησε άδεια χρήσης της εφαρμογής. Ένας 19χρονος στο Ηνωμένο Βασίλειο απείλησε να δολοφονήσει τη βασίλισσα, ενθαρρυνόμενος από ένα chatbot στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Replika και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης. Και τον Ιούλιο, οι αρχές του Βελγίου ξεκίνησαν έρευνα για την Chai Research, αφού ένας Ολλανδός πατέρας δύο παιδιών αυτοκτόνησε μετά από εκτεταμένες συνομιλίες με την «Eliza», έναν από τους συντρόφους τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.
Με πληροφορίες από PC Magazine