Με ένα doodle η Google «γιορτάζει» τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Το doodle είναι αφιερωμένο στους πολλούς τρόπους με τους οποίους γυναίκες υποστηρίζουν η μία την άλλη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα.
Τα σκίτσα που σχηματίζουν κάθε γράμμα του λογότυπου της Google αναδεικνύουν κάποιους από τους τομείς στους οποίους γυναίκες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν η μία την άλλη, για να προοδεύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
«Γυναίκες σε θέσεις επιρροής, που είναι υπέρμαχοι της προόδου σε ζητήματα κεντρικά για τις ζωές των γυναικών παντού. Γυναίκες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξερευνήσουν, να μάθουν και να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους. Γυναίκες που φροντίζουν ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Γυναίκες που αποτελούν κρίσιμο σύστημα υποστήριξης η μία για την άλλη, στη μητρότητα», επισημαίνει η Google, εξηγώντας το doodle για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Πώς καθιερώθηκε
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Το 1977, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη- μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η ημέρα της γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, κάτι που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών στην Κοπεγχάγη και με έμπνευση από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε να καθιερωθεί μια ετήσια διεθνής ημέρα της γυναίκας, σύμφωνα με το wikipedia.
Οι αντιπρόσωποι- 100 γυναίκες από 17 χώρες- συμφώνησαν με την ιδέα, για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 1911 η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Το 1914 γιορτάστηκε στη Γερμανία η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου- πιθανόν επειδή ήταν Κυριακή- και πολλές δεκαετίες αργότερα ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισε την 8η Μαρτίου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο) ως επίσημη αργία, αλλά παρέμεινε εργάσιμη έως το 1965. Το 1949, η Κίνα όρισε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, με τις γυναίκες να δικαιούνται μισή ημέρα άδειας.
Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.