Έρευνα: Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτί υγείας σε όλο τον κόσμο

Έρευνα: Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτί υγείας σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέα έρευνα έδειξε ότι το χαρτί υγείας, που ελέγχθηκε για τα τοξικά PFAS, γνωστά ως «παντοτινά χημικά», μπορεί να είναι μία σημαντική πηγή ρύπανσης.

«Το χαρτί υγείας θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα PFAS περιέχουν ενώσεις και απόβλητα που καταλήγουν στις τουαλέτες και στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Οι ουσίες αυτές, τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, συσσωρεύονται και μπορεί να είναι τοξικές, έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως ώστε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα να αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά ενώ έχουν συνδεθεί με καρκίνο, εμβρυϊκές επιπλοκές, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ουσίες PFAS, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη δεκαετία του 1940 μεταξύ άλλων έχουν ανιχνευθεί σε πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως καλλυντικά και καθαριστικά, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και τα οποία μετά πετάνε στη λεκάνη, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής Τίμοθι Τάουνσεντ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανέλυσαν ρολό από χαρτιά υγείας, στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς επίσης δείγματα από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Το βασικό είδος PFAS που ανιχνεύθηκε, ήταν οι ουσίες diPAPs, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τις πιο σταθερές ουσίες PFAS σε υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο.

Ειδικότερα οι ουσίες 6:2 diPAP βρέθηκαν να είναι άφθονες και στα δύο δείγματα, δηλαδή σε χαρτιά τουαλέτας και λύματα, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Η μελέτη έλεγξε 21 γνωστές μάρκες χαρτιού υγείας στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.

Επίσης, οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένο χαρτί υγείας είχαν αντίστοιχες ποσότητες PFAS. Σύμφωνα δε, με την έρευνα μπορεί να μην υπάρχει εν τέλει αποφυγή αυτών των παντοτινών χημικών στο χαρτί υγείας.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια συνδύασαν τα ευρήματά τους με στοιχεία από άλλες έρευνες που περιείχαν μετρήσεις PFAS στα λύματα, καθώς και με δεδομένα για την ανά κεφαλή χρήση χαρτιού υγείας σε διάφορες χώρες.

Υπολόγισαν έτσι ότι το χαρτί υγείας έχει συμβάλει κατά περίπου 4% στα ανιχνευόμενα επίπεδα των ουσιών 6:2 diPAP στα λύματα των ΗΠΑ και του Καναδά, 35% στη Σουηδία και 89% στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως το χαρτί υγείας συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών PFAS στα λύματα πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM