Ένας καθηγητής, ανακρίθηκε για αρκετές ώρες από την αστυνομία με την κατηγορία ότι πέταξε στις ράγες ένα ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν ενώ οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Γαλλία, για το συνταξιοδοτικό.
Ο καθηγητής, Τομά Γκεστέμ, κατήγγειλε στον τοπικό Τύπο ότι η ανάκρισή του από τις γαλλικές αρχές είχε να κάνει με «εκφοβισμό» με αφορμή ένα ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν, που είχε πετάξει σε προηγούμενη διαδήλωση στις ράγες του σιδηροδρόμου της Νίκαιας.
Η ανάκριση διήρκεσε οκτώ ώρες, αναφέρει το Bfmtv. Ο καθηγητής είναι επίσης μέλος του συνδικάτου FSU και βρίσκεται υπό έρευνα για «προσβολή προσώπου και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη εγκλήματος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ερεύνησαν και το σπίτι που μένει.
À #Nice, un pantin du président de la Republique est placé sur les rails. Une forme de mise à mort assumée par les syndicalistes qui bloquent la gare depuis 10h. @Le_Figaro pic.twitter.com/M1JnyB8UB4
— Daguin Nicolas (@DaguinNicolas) March 22, 2023
🇫🇷 FLASH - Un enseignant a été interrogé plusieurs heures par la police pour avoir placé un pantin à l'effigie d'Emmanuel #Macron, sur les rails de la gare de #Nice lors d'une manifestation. (BFMTV) #reformedesretraites pic.twitter.com/G4bWjnJMoO
— Mediavenir (@Mediavenir) March 28, 2023
Γαλλία: 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία
Στο μεταξύ μια ακόμη μέρα με εντάσεις καταγράφηκε στην Γαλλία , καθώς επεισόδια έλαβαν χώρα σε χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό στο Παρίσι, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 22 συλλήψεις.
Χθες Τρίτη ξέσπασε νέα ένταση στην πορεία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας κατά τον 10ος κύκλο κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μιας ομάδας αποτελούμενης από εκατοντάδες διαδηλωτές χθες στο Παρίσι.
Ορισμένοι, που παρεισφρήσαν στην κινητοποίηση, ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπα καλυμμένα, λεηλάτησαν ένα κατάστημα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ή έστησαν κάγκελα περίφραξης σε δημόσιους χώρους λίγο πριν από την άφιξη της διασυνδικαλιστικής πορείας στην Πλας ντε λα Νασιόν, όπου θα ήταν και το τέλος της διαδήλωσης.
Οι δυνάμεις της τάξης έριξαν δακρυγόνα για να «διαλύσουν το μπλοκ», να επιτρέψουν «την επέμβαση των πυροσβεστών» και να «διευκολύνουν την πορεία να προχωρήσει», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, η οποία έκανε λόγο για 22 συλλήψεις.
Συνολικά 10.000 έλεγχοι έγιναν περιμετρικά της διαδήλωσης, πρόσθεσε η αστυνομική διεύθυνση.
Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε τα στοιχεία για την συμμετοχή στις κατά τόπους διαδηλώσεις: 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία. Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνεται μείωση της συμμετοχής σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα κινητοποίησης, στις 23 Μαρτίου, που είχε συγκέντρωσε 1,089 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.
Γαλλία: Τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία
Τουλάχιστον σε δύο τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από «street medics» (εθελοντές διασώστες), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ένας, είχε τις αισθήσεις του, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ο άλλος που φορούσε ένα περιβραχιόνιο με το διακριτικό «PRESS» είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο πόδι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ζεράρ Νταρμανέν, 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες - εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι -- κινητοποιήθηκαν για την 10η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Επρόκειτο για μια «πρωτοφανή» δύναμη, όπως τη χαρακτήρισε.
Ωστόσο οι αρχές μιλούν για μια πτώση όσον αφορά στη συμμετοχή σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα της κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους διαδηλωτές να «δείξουν ειρηνισμό απέναντι στις κυβερνητικές προκλήσεις». Ζήτησε επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού και την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Η στάση αυτή ήρθε ως απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Αριστερά ότι «απονομιμοποιεί την τάξη και τους θεσμούς μας».
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν νέα ημέρα κινητοποίησης στις 6 Απριλίου.