Γαλλία: Καθηγητής πέταξε ομοίωμα του Μακρόν σε ράγες του τρένου- Ανακρίθηκε από την αστυνομία

Γαλλία: Νέα σοβαρά επεισόδια-Πέταξαν ομοίωμα του Μακρόν στις ράγες του τρένου Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ένας καθηγητής, ανακρίθηκε για αρκετές ώρες από την αστυνομία με την κατηγορία ότι πέταξε στις ράγες ένα ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν ενώ οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Γαλλία, για το συνταξιοδοτικό.

Ο καθηγητής, Τομά Γκεστέμ, κατήγγειλε στον τοπικό Τύπο ότι η ανάκρισή του από τις γαλλικές αρχές είχε να κάνει με «εκφοβισμό» με αφορμή ένα ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν, που είχε πετάξει σε προηγούμενη διαδήλωση στις ράγες του σιδηροδρόμου της Νίκαιας.

Η ανάκριση διήρκεσε οκτώ ώρες, αναφέρει το Bfmtv. Ο καθηγητής είναι επίσης μέλος του συνδικάτου FSU και βρίσκεται υπό έρευνα για «προσβολή προσώπου και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη εγκλήματος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ερεύνησαν και το σπίτι που μένει.

Γαλλία: 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία

Στο μεταξύ μια ακόμη μέρα με εντάσεις καταγράφηκε στην Γαλλία , καθώς επεισόδια έλαβαν χώρα σε χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό στο Παρίσι, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 22 συλλήψεις. 

Χθες Τρίτη ξέσπασε νέα ένταση στην πορεία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας κατά τον 10ος κύκλο κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μιας ομάδας αποτελούμενης από εκατοντάδες διαδηλωτές χθες στο Παρίσι.

Ορισμένοι, που παρεισφρήσαν στην κινητοποίηση, ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπα καλυμμένα, λεηλάτησαν ένα κατάστημα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ή έστησαν κάγκελα περίφραξης σε δημόσιους χώρους λίγο πριν από την άφιξη της διασυνδικαλιστικής πορείας στην Πλας ντε λα Νασιόν, όπου θα ήταν και το τέλος της διαδήλωσης.

Οι δυνάμεις της τάξης έριξαν δακρυγόνα για να «διαλύσουν το μπλοκ», να επιτρέψουν «την επέμβαση των πυροσβεστών» και να «διευκολύνουν την πορεία να προχωρήσει», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, η οποία έκανε λόγο για 22 συλλήψεις.

Συνολικά 10.000 έλεγχοι έγιναν περιμετρικά της διαδήλωσης, πρόσθεσε η αστυνομική διεύθυνση.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε τα στοιχεία για την συμμετοχή στις κατά τόπους διαδηλώσεις: 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία. Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνεται μείωση της συμμετοχής σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα κινητοποίησης, στις 23 Μαρτίου, που είχε συγκέντρωσε 1,089 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Γαλλία: Τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία

Τουλάχιστον σε δύο τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από «street medics» (εθελοντές διασώστες), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ένας, είχε τις αισθήσεις του, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ο άλλος που φορούσε ένα περιβραχιόνιο με το διακριτικό «PRESS» είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο πόδι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ζεράρ Νταρμανέν, 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες - εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι -- κινητοποιήθηκαν για την 10η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Επρόκειτο για μια «πρωτοφανή» δύναμη, όπως τη χαρακτήρισε.

Ωστόσο οι αρχές μιλούν για μια πτώση όσον αφορά στη συμμετοχή σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα της κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους διαδηλωτές να «δείξουν ειρηνισμό απέναντι στις κυβερνητικές προκλήσεις». Ζήτησε επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού και την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Η στάση αυτή ήρθε ως απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Αριστερά ότι «απονομιμοποιεί την τάξη και τους θεσμούς μας».

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν νέα ημέρα κινητοποίησης στις 6 Απριλίου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM