Σε αναβρασμό βρίσκεται για ακόμη μια μέρα η Γαλλία με τα συνδικάτα να καλούν και σήμερα σε απεργίες και διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό.
Ωστόσο διαφαίνεται μια αλλαγή τακτικής, αφού αφενός τα συνδικάτα της Γαλλίας άφησαν ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με την κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα «παγώσει» η εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού και αφετέρου η ίδια κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της «να κατευνάσει» τα πνεύματα.
Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα, σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται για μία ακόμα ημέρα σήμερα η Γαλλία. Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Η σημερινή απεργία είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης.
Confusion générale entre les syndicats, certains ne veulent plus suivre les étudiants. Le cortège coupé en deux #Rennes pic.twitter.com/DJVbI3oiBr
— France Bleu Armorique (@bleuarmorique) March 28, 2023
في يوم التعبئة العاشر.. مظاهرات ضد إصلاح نظام التقاعد في #رين الفرنسية.#السياق #France #Manif28Mars pic.twitter.com/gnvE6exaS5
— السياق (@alsyaaq) March 28, 2023
Γαλλία: Κινήσεις για διαβούλευση
Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από πλευράς του ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος.
Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως σήμερα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες από βίαια επεισόδια, κατά τα οποία αστυνομικοί, χωροφύλακες, ταραχοποιοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» θα αναπτυχθεί σήμερα, με «13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι», σημειώνοντας ότι οι αρχές παρατήρησαν πρόσφατα τάση για μεγαλύτερη βία κατά του κράτους και αναμένουν έναν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» στις σημερινές διαδηλώσεις.
Γαλλία: Προβλήματα με καύσιμα και σκουπίδια
Πάνω από το 15% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπιζαν χθες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ, με αυτές να είναι πιο έντονες στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Την ίδια ώρα χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρέμεναν στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από πάνω από 20 ημέρες απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής, χρησιμεύοντας ως καύσιμο στις φωτιές που ανάβουν ομάδες ταραχοποιών το βράδυ.
Γαλλία: Η κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της «να κατευνάσει» τα πνεύματα
Χθες ο Μακρόν κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τα στελέχη της πλειοψηφίας του --αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, κοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρθηκαν από έναν από τους μετέχοντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να «συνεχίσουν να τείνουν το χέρι» στα συνδικάτα και κατηγόρησε το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) ότι θέλει να «απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς.
«Υπάρχει αναγκαστικά ένταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να το ακούσουμε αυτό», αναγνώρισε από την πλευρά της η Μπορν.
Η πρωθυπουργός όρισε ως εκ τούτου δύο στόχους: «κατευνασμός» των πνευμάτων στη χώρα και «επιτάχυνση των απαντήσεων στις προσδοκίες των Γάλλων».
Για να το κάνει αυτό, ξεκίνησε χθες εκτεταμένες διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων με τους κοινοβουλευτικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και τους κοινωνικούς εταίρους, για να «έχουμε διάλογο με όλους τους παράγοντες για τη μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε».
Δημοσκόπηση: Πτώση δημοτικότητας Μακρόν
Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters