Δύο σημαντικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε κατά πλειοψηφία ως απαράδεκτη την προσφυγή τεσσάρων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τη δολοφονία των γονιών τους το 1944, στο Δίστομο. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι προσφεύγοντες, μαζί με ακόμη 250 Έλληνες είχαν ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς. Η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ωστόσο ο τότε Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης της απόφασης. Οι προσφεύγοντες είχαν στραφεί με αγωγή και στα γερμανικά δικαστήρια τα οποία, παρότι αναγνώρισαν ότι είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο, δεν έκαναν δεκτή την αξίωση τους για αποζημίωση, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, καθώς και το γεγονός ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή τους και οι συγγενείς των θυμάτων στράφηκαν στο ΕΔΑΔ, το οποίο τώρα την απέρριψε τελεσίδικα.
Η μάχη για δικαίωση των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου συνεχίζεται όμως στο Δικαστήριο της Χάγης που-όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός-με απόφαση του επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει στη διαδικασία, υπερασπιζόμενη τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στην προφορική διαδικασία το Σεπτέμβριο του 2011. Να θυμίσουμε ότι η διαφορά, παρότι αφορά Ελληνες είναι ιταλογερμανική καθώς οι συγγενείς των θυμάτων είχαν προσφύγει στα ιταλικά δικαστήρια για τις αποζημιώσεις και είχαν δικαιωθεί. Η Γερμανία προσέφυγε στο Δικαστήριο της Χάγης που θα κρίνει πλέον και το δικαίωμα ή μη της ετεροδικίας.