Μπιλ Κλίντον: Εγώ «φταίω» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο

Μπιλ Κλίντον: Εγώ «φταίω» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε μια σπάνια παραδοχή, ο Μπιλ Κλίντον ομολόγησε ότι έκανε ένα «τρομερό» λάθος και φέρει ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή το 1994 ανάγκασε το Κίεβο να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα του, έπειτα από συμφωνία που είχε κάνει με τη Μόσχα.

«Αισθάνομαι ότι έχω ένα προσωπικό μερίδιο επειδή έπεισα τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Η Ρωσία δεν θα έκανε την εισβολή αν η γείτονα χώρα είχε ακόμη τα όπλα της» είπε ο Μπιλ Κλίντον.

Η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, το 1994 μετά τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της.

Το 1994, ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους υπογράφοντες – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Μπιλ Κλίντον: Θεωρώ λάθος του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία

«Ήξερα ότι ο Πούτιν δεν υποστήριζε τη συμφωνία που έκανε ο Γέλτσιν να μην παρεμβαίνει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Κλίντον, όπως αναφέρει το RTÉ.

«Όταν τον βόλευε, ο πρόεδρος Πούτιν το έσπασε και πήρε πρώτα την Κριμαία. Και αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα», δήλωσε ο Κλίντον.

«Θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και επιμένω ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία», κατέληξε ο Μπιλ Κλίντον.

Με πληροφορίες από Kyiv Independent, RTE

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Η Κάθριν ήταν 19 ετών όταν ως εργαζόμενη στα Harrods υπέστη σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγέντ - Περισσότερες από 150 γυναίκες έχουν καταγγείλει παρόμοιες εμπειρίες
LIFO NEWSROOM
Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM