Συνολικά 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην αγωγή της Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας, για τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο.
«Με αυτή την άνευ προηγουμένου υποστήριξη, αυτή η αγωγή έγινε η μεγαλύτερη υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νομική ιστορία της ΕΕ», επισημαίνει η οργάνωση Forbidden Colours, που εργάστηκε προκειμένου να υπάρξει αντίδραση στον ουγγρικό νόμο που στρέφεται κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασαν υποστήριξη στην αγωγή και αμέσως μετά το ίδιο έπραξαν το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν συντάχθηκαν με αυτό τον σκοπό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλες έξι χώρες: Πορτογαλία, Δανία, Αυστρία, Μάλτα, Ισπανία και Ιρλανδία. Ακολούθησαν οι Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία, μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας που εξέπνευσε στις 6 Απριλίου.
We did it! 💪
— Rémy Bonny (@RemyBonny) April 7, 2023
We built the largest human rights case in the history of the European Union.
Viktor Orbán's Kremlin-inspired anti-LGBTIQ+ law is a clear violation of what the 🇪🇺 stands for.
15 countries & @Europarl_EN fight with us until everybody is equal!
🏳️🌈🇪🇺🇭🇺 pic.twitter.com/z4qQbWpF3C
«Αυτός ο ιστορικός συνασπισμός θεσμών και μελών της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Βίκτορ Όρμπαν, αναφορικά με την υπεράσπιση των βασικών αξιών μας, της ισότητας, της συμπερίληψης και του κράτους δικαίου», τονίζει η οργάνωση Forbidden Colours.
«Μια πλειοψηφία χωρών- μελών της ΕΕ είπε “αρκετά” στην αντιγραφή της ιδεολογίας του Κρεμλίνου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ από τον Βίκτορ Όρμπαν. Η Ευρώπη ποτέ δεν υπήρξε τόσο ενωμένη και αποφασισμένη στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτό πέτυχε ο Όρμπαν», τόνισε ο Ρέμι Μπόνι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.
Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+: Ανησυχία για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας
Η οργάνωση επισημαίνει πως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία εξέφρασαν τη στήριξή τους στην αγωγή κατά της Ουγγαρίας για τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Από την άλλη, σημειώνει, η Γαλλία και η Γερμανία περίμεναν τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας των επτά εβδομάδων που έδωσε το Δικαστήριο της ΕΕ, προκειμένου για να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στην αγωγή.
Το γεγονός ότι τα δύο παλιότερα και μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ δεν έκαναν την αρχή στην υπεράσπιση των πιο θεμελιωδών αξιών της Ένωσης- της ισότητας, της συμπερίληψης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα σε όλες τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες της Ευρώπης, επισημαίνει η Forbidden Colours.
Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για δύο λόγους, εξηγεί η οργάνωση. Πρώτα από όλα γιατί εμπόδισε τη συμμετοχή κι άλλων χωρών μελών, όπως η Τσεχία, που περίμεναν μεγαλύτερες χώρες να δείξουν τον δρόμο. Και δεύτερον, επειδή η δέσμευση της Γαλλίας και της Γερμανίας στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ «πρέπει να είναι σαφής και ισχυρή σε μία περίοδο που τα κινήματα “κατά του φύλου” και “κατά των ΛΟΑΤΚΙ” διαδίδουν το αφήγημα μίσους τους στην ΕΕ».
LA FRANCE ET L'ALLEMAGNE SE JOIGNENT AU PROCÈS
— Rémy Bonny (@RemyBonny) April 6, 2023
Les 2 plus grands pays de l'UE viennent de nous faire savoir qu'ils se joindront au procès contre la loi anti-LGBTIQ+ de la Hongrie.
🇧🇪🇱🇺🇳🇱🇵🇹🇩🇰🇮🇪🇦🇹🇲🇹🇪🇸🇸🇪🇫🇮🇸🇮🇫🇷🇩🇪🇬🇷 & @Europarl_EN sont du côté des droits de l'homme sur 🇪🇺. pic.twitter.com/K6ToXqSrS2
Ως παράδειγμα για αυτή την απειλή, η οργάνωση αναφέρει την Ιταλία. Το 2021, η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υποστηρίξει αγωγές που αφορούν δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι- «βασική εκπρόσωπος του κινήματος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη»- αρνήθηκε να τηρήσει αυτή τη δέσμευση, αναφέρει η Forbidden Colours.
Η νομική διαδικασία στο Δικαστήριο τη ΕΕ μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση. Οι χώρες που μετέχουν στην αγωγή θα λάβουν τα επιχειρήματα της Κομισιόν και θα έχουν μερικές εβδομάδες για να υποβάλουν γραπτώς τα δικά τους. Η ακροαματική διαδικασία ενδέχεται να γίνει το φθινόπωρο του 2023 και η τελική ετυμηγορία αναμένεται το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.