Τη σύλληψη για κλοπές τεσσάρων αλλοδαπών από το Μαρόκο, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία πείνας στο Μέγαρο Υπατία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των αρχών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας εντόπισαν τους Μαροκινούς στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο χώρο των Αναχωρήσεων και μετά από έλεγχο που έγινε, βρέθηκαν στην κατοχή τους: τέσσερις (4) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εννέα (9) κινητά τηλέφωνα, τέσσερις (4) φορτιστές κινητών τηλεφώνων, έξι (6) μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, έναν (1) πλοηγό GPS, μία (1) παιχνιδομηχανή (PLAY STATION), τέσσερα (4) ρολόγια, ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ένα (1) σεσουάρ, ένα (1) αυτόματο τρυπάνι, δύο (2) ανδρικά αρώματα και, έναν (1) φακό. Από την έρευνα διαπιστώθηκε-όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- ότι τα παραπάνω αντικείμενα είχαν κλαπεί από διαμερίσματα και αυτοκίνητα στην Αθήνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους που θα γίνει την Παρασκευή.
Υπάρχει όμως και μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, όπως καταγράφεται στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας “Κόντρα”. Η εφημερίδα κάνει λόγο για την “ευκαιρία της αστυνομίας και των παπαγάλων των Μ.Μ.Ε να πάρουν την εκδίκηση τους από τους απεργούς πείνας” και υποστηρίζει ότι στήθηκε ολόκληρο σκηνικό προκειμένου να συλληφθούν οι μετανάστες:
“Την ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση από τους απεργούς πείνας της Υπατίας βρήκαν η Αστυνομία και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ. Με ενορχηστρωτή τη ΓΑΔΑ στήθηκε ένα ολόκληρο σκηνικό, με τη σύλληψη τεσσάρων πρώην απεργών πείνας στο αεροδρόμιο, τους οποίους παρουσίασαν ως… κλεπταποδόχους, συλλαμβάνοντας τους την ώρα που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για την πατρίδα τους. Αλήθεια, υπάρχουν πολλοί που θα κουβαλούσαν μαζί τους στο αεροδρόμιο, στο σακίδιοου πήραν μέσα στο αεροπλάνο, αντικείμενα κλεμμένα; Ειδικά οι πρώην απεργοί πείνας της Υπατίας, που έδωσαν έναν τόσο σκληρό και επίπονο αγώνα, θα ρισκάριζαν να μεταφέρουν από ένα παλιό λάπτοπ και από ένα-δυο παμπάλαια κινητά στο αεροδρόμιο, ξέροντας ότι είναι κλεμμένα, όταν στόχος τους είναι να καταφέρουν επιτέλους κάποια στιγμή να νομιμοποιηθούν;
Η ΓΑΔΑ, με ανακοίνωσή της, παρουσίασε ως κλοπιμαία αντικείμενα αγορασμένα κανονικά από μαγαζιά, αντικείμενα αγορασμένα από το παζάρι στο Μοναστηράκι, αντικείμενα αγορασμένα χέρι με χέρι, ακόμα και αντικείμενα χαλασμένα, που προορίζονταν για ανταλλακτικά. Αντικείμενα άμεσης προσωπικής χρήσης, όπως κινητά, φορτιστές και γυαλιά, και αντικείμενα που ποτέ δεν θα μπορούσαν να κλαπούν, όπως φτηνά αρώματα από τους υπαίθριους πάγκους. Μήπως όποιος αγοράζει ένα παλιό λάπτοπ χέρι με χέρι ζητάει και απόδειξη αγοράς από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του; Μήπως ξέρει αν κάποτε κλάπηκε και πόσους ιδιοκτήτες άλλαξε έκτοτε; Γεμάτες είναι καθημερινά οι εφημερίδες και το Ιντερνετ από αγγελίες για ανάλογα αντικείμενα που πουλιούνται χέρι με χέρι.
«Από την έρευνα-προανάκριση διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω αντικείμενα είχαν κλαπεί από οικίες και οχήματα στην Αθήνα και αποδόθηκαν στους κατόχους τους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Δεν λέει, όμως, ποια αντικείμενα επιστράφηκαν. Επιστράφηκαν μήπως τα γυαλιά και τα αρώματα; Επιστράφηκε ένα παλιό playstasion που ήρθε σαν δώρο από τα Χανιά; Επιστράφηκε ένα αυτοφορτιζόμενο τρυπάνι, που επίσης ήρθε από τα Χανιά, καθώς ο κάτοχός του είναι ξυλουργός; Επιστράφηκαν τα προσωπικά κινητά, αγορασμένα κι αυτά στα Χανιά; Επιστράφηκαν και οι φορτιστές των κινητών; Και γιατί δεν ανακοίνωσαν ότι βρήκαν και μερικά χαλασμένα κινητά, αλλά μίλησαν μόνο για μπαταρίες;
Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια προβοκάτσια σε βάρος των πρώην απεργών πείνας, διοχετεύοντας την είδηση ότι συνελήφθησαν τέσσερις απ’ αυτούς και δημιουργώντας κλίμα ενάντια σε όλους. Ομως, είναι τόσο «σοβαρή» η κατηγορία, που και οι τέσσερις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο (το χαμηλότερου βαθμού δικαστήριο), το οποίο μάλιστα τους άφησε ελεύθερους μέχρι να γίνει η δίκη τους την Παρασκευή, μολονότι οι τρεις δεν είναι κάτοικοι Αθήνας. Ο δικαστής είδε τους ανθρώπους και κατάλαβε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να είναι κλέφτες ή κλεπταποδόχοι και να κουβαλούν φόρα-παρτίδα ασήμαντης αξίας κλοπιμαία στο αεροδρόμιο. Κατάλαβε ότι σκοπός τους δεν ήταν να διαφύγουν από την Ελλάδα, αλλά να κάνουν το ταξίδι στις πατρίδες τους, που κέρδισαν με τον αγώνα τους, και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Ούτε είναι τυχαίο ότι κανένας από τους μάρτυρες αστυνομικούς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Μάλιστα, συνέβη ένα επεισόδιο που αποκάλυψε ότι η υπόθεση είναι στημένη για να βγει πολιτική υπεραξία. Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για την Παρασκευή και διέταξε την άρση της κράτησης των συλληφθέντων, όμως οι ασφαλίτες που τους συνόδευαν προσπάθησαν να τους περάσουν και πάλι χειροπέδες, δηλώνοντας ότι θα τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες αλληλέγγυων, παρέμβαση της συνηγόρου Αννυς Παπαρούσσου στο δικαστήριο και δήλωσης ότι θα υποβληθεί μήνυση για παράνομη κατακράτηση, που τρομοκράτησε τον επικεφαλής της συνοδείας (τηλεφωνούσε απεγνωσμένα σε κάποιον ανώτερο, που τον πίεζε να τους μεταφέρει πάλι στα κελιά του αεροδρόμιου και φώναζε «δεν έχω δικαίωμα να τους κρατήσω»), δόθηκε τελικά εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους. Ας σημειωθεί πως όταν τους έστειλαν στο δικαστήριο, δεν τους παρέδωσαν τα χαρτιά τους (διαβατήριο, απόφαση αναβολής της απέλασης κ.λπ.), ούτε τα χρήματα που τους πήραν, ούτε τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα. Ηταν σίγουροι πως θα τους πάρουν πίσω κρατούμενους, για να τους παρουσιάσουν σαν μεγάλους εγκληματίες και να τους περιφέρουν δεμένους με χειροπέδες. Δεν τους πέρασε, όμως”.
σχόλια