Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, αναλόγως του πότε θα βρεθεί διαθέσιμο ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αναμένεται η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, ύστερα από τη σημερινή απόφαση των βελγικών Αρχών να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα μείνει στο ίδιο σπίτι με την κόρη της, αλλά όχι και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Ο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του «εγκεφάλου» του σκανδάλου Qatargate, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, είχε αφεθεί ελεύθερος με βραχιολάκι στα τέλη Φεβρουαρίου.
Φαίνεται πως η συγκατοίκησή τους δεν επιτρέπεται από τους όρους της αποφυλάκισης, αλλά θα μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία η οποία, όμως, θα παρακολουθείται.
Το σκεπτικό της αποφυλάκισης
Βάσει της δικαστικής απόφασης, οι λόγοι για τους οποίους η Εύα Καϊλή παρέμενε στις φυλακές του Χάρεν από τον Δεκέμβριο δεν έχουν αλλάξει και παρά τον «κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, δεν υπάρχει τίποτα που να μην επιτρέπει τη συνέχιση της κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».
Κατά πηγές, η απόφαση της αποφυλάκισης κατέστη δυνατή καθώς πλέον είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για αλλοίωση στοιχείων, ενώ από τη συμφωνία του Παντσέρι με τις Αρχές έχουν προκύψει πολλά στοιχεία.
Να σημειωθεί πως η Εύα Καϊλή και ο Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο ανακοινώθηκε η αποφυλάκισή του χθες, είναι οι μόνοι από τους εμπλεκόμενους που επιμένουν στην αθωότητά τους.
Τι δηλώνουν οι δικηγόροι της
Ο δικηγόρος της κα Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για την απόφαση, καθώς, όπως είπε στο ίδιο μέσο, εκτός από πελάτισσα είναι και προσωπική του φίλη.
«Πολύ ευχάριστη μέρα, όχι για την κα Εύα Καϊλή αλλά και για μένα» είπε και συμπλήρωσε: «Βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει».
Όσον αφορά στην παραμονή της σε κατ΄οίκον περιορισμό και την παρακολούθηση με βραχιολάκι, έκανε λόγο για ένα «μέτρο που εξακολουθεί να είναι επαχθές και δύσκολο για την κα Καϊλή» αλλά δήλωσε «βέβαιος» πως «και αυτοί οι περιοριστικοί όροι θα αρθούν».
«Την πίστεψα και ειλικρινά αισθάνομαι πολύ συγκινημένος που μετά από πόσο καιρό είναι ελεύθερη. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι την πίεζαν και της έλεγαν ότι αν δεν ομολογήσεις, τα επόμενα χρόνια θα είσαι στη φυλακή» κατέληξε.
Παράλληλα, ο κ. Σπύρος Παππάς, ο οποίος είναι επίσης μέλος της νομικής ομάδας της Εύας Καϊλή, επέκρινε τη στάση των βελγικών Αρχών, καταγγέλλοντας άρση της ασυλίας της.
«Είναι μία απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. (...) Αν και δεν υπήρξε άρση της ασυλίας της, παραβιάστηκε κατά την έρευνα στο σπίτι της και κατά την έρευνα στο απαραβίαστο γραφείο της στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε και κατήγγειλε «σοβαρή παθολογία στη Δημοκρατία σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης».