Λίγο πριν τη 2α Αυγούστου, ημερομηνία που μπορεί να μείνει στην ιστορία ως το οικονομικό “Περλ Χάρμπορ” των ΗΠΑ, φαίνεται ότι υπάρχει μια χαραμάδα επίλυσης του προβλήματος, καθώς σύμφωνα με το abc, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί έφτασαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία. Τι θα γίνει όμως αν στις 2 Αυγούστου δεν υπάρξει τελικά συμφωνία; Όπως γράφει το περιοδικό Stern είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τις οικονομικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που αυτό που είναι πια ρουτίνα, δηλαδή η αύξηση του ορίου χρέους, καθώς έχει γίνει 74 φορές τα τελευταία 49 χρόνια, αυτή τη φορά λόγω των σκληροπυρηνικών του “κόμματος του τσαγιού”, δεν επιτευχθεί.
Η πρώτη συνέπεια θα ήταν, να μην μπορεί η Αμερική να πληρώσει τους τόκους των χρεών της, κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί πτώχευση. Η επόμενη κίνηση θα έρθει από τους οίκους αξιολόγησης που θα κατατάξουν τη χώρα σε καθεστώς αφερεγγυότητας. Όπως σημειώνει το περιοδικό, θα μπορούσαν οι Η.Π.Α να πιάσουν βαθύτερο πάτο από αυτόν της Ελλάδας.
Η Αμερική δεν θα μπορούσε πλέον να εκδώσει ομόλογα, οι επενδυτές θα προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις, οι αγορές θα κατέρρεαν και ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα οδηγούνταν στην άβυσσο. Η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει ποτέ δει ο κόσμος, θα ήταν πλέον πραγματικότητα.
Οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ολέθριες και μέσα στην ίδια την Αμερική. Επειδή οι ΗΠΑ δεν θα είχαν ούτε ένα σεντς για τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα εκτοξεύονταν στα ύψη και ο κόσμος θα έβγαινε στο δρόμο με πλακάτ να διαμαρτυρηθεί. Θα έπεφταν μολότοφ και θα ακολουθούσαν ταραχές.
Το Stern σημειώνει ότι είναι πιθανό να οδηγούνταν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον εμφύλιο πόλεμο ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζούσαν στους δρόμους, καθώς δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Οι υπάλληλοι δεν θα δούλευαν, αφού δεν θα έπαιρναν μισθό και κανείς δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τον κόσμο που θα ξεσηκωνόταν στους δρόμους. Ακόμη και οι πολιτικοί θα σταματούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καθώς ούτε κι αυτοί θα πληρώνονταν.
Αυτό είναι το σενάριο για την επόμενη ημέρα. Ένα σενάριο που δεν είναι και πολύ μακριά αφού ήδη στη Μινεσότα αυτό το εφιαλτικό σενάριο,
έχει γίνει εν πολλοίς πραγματικότητα. Η πολιτεία έχει έλλειμμα στα ταμεία 5 δις δολάρια και ήδη η κυβέρνηση έστειλε τα 2/3 των αξιωματικών στα σπίτια τους αφού δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τους μισθούς. Πάρκα έκλεισαν λόγω έλλειψης κονδυλίων, όπως και ένας ζωολογικός κήπος.
Οι Αμερικανοί έχουν πάρει μια γεύση επομένως από το “ δοκιμαστικό πεδίο” της πτώχευσης για να συμφωνήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή. Όμως αυτό, δεν θα λύσει και το βασικό πρόβλημα. Τα τελευταία δέκα χρόνια το δημόσιο χρέος της χώρας τριπλασιάστηκε φτάνοντας στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το έλλειμμα είναι κάτι λιγότερο από 10%, και ο συνδυασμός χρέους-ελλείμματος “μυρίζει” Ελλάδα. Αυτό, σημειώνει το Stern, είναι από μόνο του ένα εφιαλτικό σενάριο.
σχόλια