Εκατοντάδες Αιγύπτιοι εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, η οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν τη χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα διαδηλώσεων στο Κάιρο και την Γκίζα και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ τραυματίες είναι και 46 αστυνομικοί.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτίριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής.
«Η ίδια η πρεσβεία δεν έχει παραβιαστεί», είπε ο αξιωματούχος αυτός.
Νωρίτερα, ένας από τους διαδηλωτές υπέστειλε την σημαία του Ισραήλ που κυμάτιζε στο κτίριο, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα.
Στον δρόμο έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ισραήλ τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ οι διαδηλώσεις στο Κάιρο συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει τους τουλάχιστον 2.000 συγκεντρωμένους κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Οι αναταραχές ξεκίνησαν μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουας ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια εκατοντάδες κατευθύνθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία και κάποιοι από αυτούς εισέβαλαν στο κτήριο.
Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Αμπντελ Φάταχ σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».
Πέντε Αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.
σχόλια