Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα: Σε τι διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς για πλήρη κατάπαυση πυρός

Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα: Σε τι διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς για πλήρη κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
0

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας, που θα πρέπει να καταλήξει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ επιθυμεί μια παράταση της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ζητάει την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του εδάφους, την αποχώρηση της Χαμάς από τη λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των τελευταίων ομήρων, πριν περάσει στη δεύτερη φάση.

Η Χαμάς, η οποία επιμένει να παραμείνει στη Γάζα όπου πήρε την εξουσία το 2007, ζητάει από την πλευρά της την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, τον τερματισμό του αποκλεισμού του εδάφους και την ανοικοδόμησή του, καθώς και μια χρηματοοικονομική βοήθεια βασισμένη στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης αραβικής συνόδου κορυφής.

Το Ισραήλ θα στείλει τη Δευτέρα στο Κατάρ αντιπροσωπεία για να συζητήσει με τους διεθνείς μεσολαβητές για τη συνέχιση της εκεχειρίας με τη Χαμάς, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου στη Γάζα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργου Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ αποδέχεται την πρόσκληση των μεσολαβητών που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα στείλει μια αντιπροσωπεία τη Δευτέρα στην Ντόχα με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Χαμάς έκανε λόγο σήμερα για «θετικά σημάδια» για τη συνέχιση της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια συνομιλιών με τους μεσολαβητές στο Κάιρο αναφορικά με τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Τα σημάδια είναι θετικά για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση» της εκεχειρίας, αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ Αλ-Κάνουα, ενώ εξάλλου «οι προσπάθειες των αιγύπτιων και καταριανών μεσολαβητών συνεχίζονται για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και η πρώτη φάση της έλαβε τέλος την 1η Μαρτίου.

Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε σήμερα με τους αιγύπτιους μεσολαβητές με θέμα τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα, έπειτα από περισσότερο από 15 μήνες πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε «την ανάγκη να υποχρεωθούν οι μεσολαβητές του Ισραήλ να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία» ενώ διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς είναι «έτοιμη να αρχίσει τη δεύτερη φάση (της εκεχειρίας) με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM