Το γνωστό “παιχνίδι” που βασίζεται πάνω στην ένταση στο Αιγαίο φαίνεται ότι συνεχίζουν να παίζουν οι εταιρίες που κατασκευάζουν πολεμικό υλικό, ακόμη και στις μίζερες ημέρες του Μεσοπρόθεσμου. Όπως γράφει το www.enet.gr, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στη Δ.Ε.Θ ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της «Lockheed Martin Aeronautics» πρότεινε την αγορά από τη χώρα μας, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «P3C», τα οποία «θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ». Την πρόταση κατέθεσε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η Lockheed Martin-ενώ η ένταση αυξάνει στο Οικόπεδο 12- και επαναφέρει και την πρόταση της για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων «F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 μέχρι 1,2 δισ. δολ., αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157 υπάρχοντα αεροσκάφη.
Το επιχείρημα του αντιπροέδρου της εταιρίας είναι ότι τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας "P3B", που η Ελλάδα διαθέτει σήμερα και είχαν αποκτηθεί το 1993, από το πλεόνασμα του αμερικανικού ναυτικού, είναι παροπλισμένα επί διετία.
Η Lockheed προτείνει την προμήθεια από το αμερικανικό ναυτικό τεσσάρων «P3C», τα οποία ακολούθως θα αναβαθμιστούν ριζικά από την εταιρεία, με παρεμβάσεις που θα επεκτείνουν την πτητική ζωή τους μέχρι το 2035. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της "Lockheed" «η απόκτηση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αποτελεί για το ναυτικό πρώτη προτεραιότητα, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, στις οποίες προστίθεται η ΑΟΖ». Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, επισήμανε ότι μπορεί να διαρκέσει έξι χρόνια.
Στη "Lockheed" η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει 100 αεροσκάφη "F-35" και θα λάβει τα πρώτα μέσα σε πέντε χρόνια.
Ένα F-16 στοιχίζει περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ γύρω στα 60 εκατ. θα κοστίζει το F-35, όταν περάσει σε μαζική παραγωγή 220-240 αεροσκαφών ετησίως.
σχόλια