«Δυσοίωνο» το 2023 για τους ελβετικούς παγετώνες – κι αυτό είναι κακό για όλους μας

Κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνο το 2023 για τους ελβετικούς παγετώνες – Λεπτότερο κατά 30% το στρώμα χιονιού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Κατά περίπου 30% του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας είναι λεπτότερο το στρώμα χιονιού που καλύπτει τους ελβετικούς παγετώνες, κάτι που καθιστά το 2023 να αναγγέλλεται ως δυσοίωνο.

Όπως όλες τις χρονιές, τον Απρίλιο, όταν το χιόνι που τους καλύπτει φτάνει στο μέγιστο επίπεδό του, ο Ματίας Χους, ο υπεύθυνος του ελβετικού δικτύου καταχωρίσεων για τους παγετώνες GLAMOS και η ομάδα του προχώρησαν σε εκστρατεία μετρήσεων σε περίπου δεκαπέντε ελβετικούς παγετώνες.

«Φέτος οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές του 2022, κατά το οποίο υπήρξαν ρεκόρ ως προς τις απώλειες του πάγου. Για άλλη μια φορά έχουμε πολύ λίγο χιόνι», σημείωσε ο Ελβετός ειδικός στους παγετώνες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.

«Η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο το 2022 σε όλες τις περιοχές, ωστόσο βρισκόμαστε και πάλι πολύ κάτω από τον μέσο όρο», επισήμανε.

Οι ποσότητες χιονιού μειώθηκαν έως και 50% σε μεμονωμένες περιοχές

Οι ποσότητες χιονιού που καλύπτουν τους ελβετικούς παγετώνες μειώθηκαν φέτος σε επίπεδο περίπου 30% κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, αλλά «υπάρχουν περιοχές όπου μειώθηκαν έως και 50%», πρόσθεσε.

«Αυτό μας δείχνει ότι οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για το καλοκαίρι που έρχεται είναι κακές προς το παρόν. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε αν θα καταγράψουμε ξανά ρεκόρ τήξης στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού», τόνισε, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις θερμοκρασίες που θα υπάρξουν.

Το χιόνι που καλύπτει τους παγετώνες είναι διπλά σημαντικό για αυτούς διότι ταυτοχρόνως τους «θρέφει» και τους προσφέρει ένα προστατευτικό στρώμα το καλοκαίρι.

Για πρώτη φορά φέτος έγιναν μετρήσεις του στρώματος του χιονιού σε παγετώνα που βρίσκεται περίπου 4.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Το πάχος του χιονιού ήταν 0 εκατοστά. Δεν υπήρχε όντως καθόλου. Αυτό μας αιφνιδίασε», παρατήρησε. Η κατάσταση είναι «σοβαρή για τους παγετώνες όταν ακόμη και στα 4.000 μέτρα δεν υπάρχει χιόνι προς το τέλος του χειμώνα».

Ρεκόρ τήξης για τους παγετώνες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας του ΟΗΕ, τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν παρατηρηθεί και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη το 2022 ξεπερνούσε κατά 1,15 βαθμό Κελσίου αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900).

Στις Άλπεις, οι παγετώνες κατέγραψαν ρεκόρ τήξης εξαιτίας ενός συνδυασμού χαμηλών χιονοπτώσεων τον χειμώνα, της άφιξης αφρικανικής σκόνης τον Μάρτιο του 2022 και των κυμάτων καύσωνα μεταξύ του Μαΐου και των αρχών του Σεπτεμβρίου.

Στην Ελβετία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δραματική, οι παγετώνες έχασαν 6% του όγκου τους σε πάγο μεταξύ του 2021 και του 2022, σε σύγκριση με το ένα τρίτο μεταξύ του 2001 και του 2022.

Στον Χους προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα με την οποία μειώνεται ο όγκος των παγετώνων από χρόνο σε χρόνο. «Το 2022 καταγράφηκε απόλυτο ρεκόρ. Και αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι τώρα, στα τέλη του χειμώνα, έχουμε για άλλη μια φορά μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το λιώσιμο των παγετώνων δεν μπορεί να σταματήσει αν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος να μειωθεί το CO2 από την ατμόσφαιρα.

Σύμβολο κλιματικής αλλαγής η εξαφάνιση των παγετώνων

Η εξαφάνιση των παγετώνων «είναι σύμβολο της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον Χους, αλλά η εξαφάνισή τους θα έχει επίσης πολλαπλές συνέπειες στους πληθυσμούς βραχυπρόθεσμα, όσον αφορά κυρίως τον τουρισμό και τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, καθώς αυτοί τροφοδοτούν τους ποταμούς και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Ως εκ τούτου σημαντικό μέρος του νερού που τροφοδοτεί τον Ροδανό και τον Ρήνο ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι προέρχεται από τους παγετώνες των Άλπεων και επιτρέπει στον πληθυσμό να αντιμετωπίσει καλύτερα τις θερινές ξηρασίες.

Ωστόσο ο Χους διατηρεί τις ελπίδες του. «Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 ή τους 2 βαθμούς Κελσίου μπορούμε ακόμη να σώσουμε περίπου το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων των Άλπεων», σημείωσε.

«Αντιθέτως αν η κλιματική αλλαγή ξεπεράσει τους 4 βαθμούς, η απώλεια των παγετώνων θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική γύρω στο 2100», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ