DW: Διαμεσολάβηση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά, μετά τις εκλογές

DW: Διαμεσολάβηση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά, μετά τις εκλογές Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία θα υπάρξει μία διεθνώς συντονισμένη νέα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα άρθρο που δημοσιεύει η Deutsche Welle. 

Μόλις πριν από λίγους μήνες επικρατούσαν φόβοι στις δυτικές πρωτεύουσες - και την Αθήνα- για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές, γράφει ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του ελληνικού τμήματος της Deutsche Welle, τη δεκαετία του ‘90. 

Οι ανησυχίες αυτές, σημειώνει πυροδοτήθηκαν από τις «ατελείωτες προκλήσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις «σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις» της ελληνικής κυριαρχίας στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. 

Τώρα, συνεχίζει ο πολιτικός αναλυτής, «είμαστε μάρτυρες μιας “στροφής” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και ενδεικτικά αναφέρει δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το καλό κλίμα και τον «φίλο» Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά

Στο άρθρο, ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους επισημαίνει τη σημασία των όσων ακούστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. 

«Ενώ πέρυσι γινόταν λόγος για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, τώρα κορυφαίοι δυτικοί διπλωμάτες συντονισμένα μιλούν για “παράθυρο ευκαιρίας”. ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη νέα δυτική πρωτοβουλία», επισημαίνει, γράφοντας για τη «διεθνώς συντονισμένη νέα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών» που εκτιμά ότι θα γίνει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία. 

Ο επιμερισμός των καθηκόντων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον έγινε ορατός τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι Γερμανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες, έπειτα από μήνες χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής. 

«Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου έθεσε τις βάσεις για τη λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών”,  που δρομολογήθηκε αμέσως μετά την φυσική καταστροφή στην Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου», συνεχίζει. 

«Θα δούμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μετά τις εκλογές», είπε με σπάνια σαφήνεια στους Δελφούς ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του Γενς Πλέτνερ. Ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου δήλωσε στους Δελφούς ότι οι εκλογές και στις δύο χώρες «προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για μια θετική ώθηση για τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους. 

Ελληνοτουρκικά: «Δηλητήριο» για το ΝΑΤΟ οι εντάσεις 

Η προσφορά διαμεσολάβησης ισχύει μόνο αν γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα, ανέφεραν οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Γερμανίας των ΗΠΑ, επισημαίνει ο αρθρογράφος. 

«Ο Αμερικανός πρέσβης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι υπάρχει “επιθυμία για συμβιβασμό” και από τις δύο πλευρές. “Οι διαφορές είναι δυνατόν να επιλυθούν” είπε ο Τσούνης, αφού τελικά “δεν πρόκειται για τη σχέση Ισραήλ και Παλαιστίνης”. Στη συνέχεια εκστόμισε μια φράση που η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην ακούσει: “Καμία από τις δύο πλευρές, (δηλαδή ούτε οι Έλληνες ούτε και οι Τούρκοι) δεν έχουν το μονοπώλιο του τι είναι σωστό και τι λάθος”. Δυτικοί διπλωμάτες παραδέχονται ότι δεν έκαναν αρκετά στο παρελθόν για να προωθήσουν κάποια λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση και εξηγεί και πάλι το επείγον της υπόθεσης», γράφει ο πολιτικός αναλυτής. 

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταση, ή ακόμα και μια ανοιχτή σύγκρουση, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτελεί δηλητήριο για τη δυτική συμμαχία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους. 

«Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι αποφασισμένες να “εξουδετερώσουν” αυτό το δηλητήριο. Οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν αν οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές σε Αθήνα και Άγκυρα θα αποδεχθούν ή όχι την προσφορά διαμεσολάβησης των συμμάχων», καταλήγει. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM