Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα τροχαία δυστυχήματα

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα τροχαία δυστυχήματα	Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών δείχνει έρευνα που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τροχαία δυστυχήματα.

Η ιατροδικαστική έρευνα που επικεντρώθηκε στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαίνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022

Πάντως, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την Αγγελική Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα. 

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα. Παρ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha αποτελεί μία νέαανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24. Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.

Μείωση της σύριγγας, αλλά αύξηση των εισπνεόμενων παραισθησιογόνων και των χαπιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το 2019 καταγράφηκαν 17 αιφνίδιοι θάνατοι προερχόμενοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών, την επόμενη χρονιά 13, το 2021 επίσης 13, το 2022 επίσης 13 ενώ φέτος και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικά.

Το 2019 είχαν καταγραφεί 24 περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου από χρήσης ναρκωτικών, ενώ το 2017 μόλις 13. Στόχος της Αστυνομίας παραμένει σε πρωτεύοντα ρόλο η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών , η οποία παρουσιάζει μία ανησυχητική αύξηση κυρίως σε νεαρές ηλικίες, εντούτοις αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της χρήσης σύριγγας και η αύξηση της πρακτικής εισπνοής και των παραισθησιογόνων ναρκωτικών σε χάπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ