ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Debate- Εξωτερική Πολιτική: Οι πολιτικοί αρχηγοί για Τουρκία, φράχτη και στράτευση

Debate- Εξωτερική Πολιτική: Οι πολιτικοί αρχηγοί για Τουρκία, φράχτη και στράτευση Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο σκέλος των ερωτήσεων στο debate για τις εκλογές 2023 στην θεματική ενότητα «Εξωτερική πολιτική και Άμυνα». 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική πολιτική και Άμυνα» τόνισε ότι «η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση. Μετά από μία 10ετία οικονομικής κρίσης υπήρχαν ελλείψεις και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά, μετά από εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «απέναντι σε μία εχθρική Τουρκία, καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και ναι ενισχύσαμε ένοπλες δυνάμεις με πολύ σημαντικά συστήματα. Για τις εκλογές στην Τουρκία θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με οποιονδήποτε στο μέλλον, αν εκλεγώ ξανά. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Η πολιτική των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση όμως».


Αλέξης Τσίπρας για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα: Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακής δυσκολίας, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε αναβάθμιση των F-16 που σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα από τα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες, τα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των γενικών επιτελείων. Για αυτό δεν ψηφίσαμε τα επιπλέον Rafale. 

Προφανώς, θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως- γιατί είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία- να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης δεν τον γκρεμίσαμε ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, θα λυθεί με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό.


Νίκος Ανδρουλάκης για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα: Το μεγάλο επίδικο είναι τι κάνουμε με την Τουρκία

«Είμαι έναν χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από 6 αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στους επικριτές περί απομονωτισμού. 

«Το μεγάλο επίδικο είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε 3 άξονες:

-άσκηση του βέτο

-ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά ευρωτουρκικά

-εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία.

Δεν έχω συναντήσει τον κ. Ερντογάν αλλά 5 υπουργούς του. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 


Δημήτρης Κουτσούμας  για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα: Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων

«Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, ή άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα, που κάνει επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλες χώρες» ανέφερε αρχικά ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Δεν είναι τυχαίο ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ- Ρωσίας.  Οι εξοπλισμοί αυτοί, να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από τα Βαλκάνια, τα πλοία να βρίσκονται στον Περσικό, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος» επισήμανε. 

«Όλοι οι εξοπλισμοί οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων. Όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας και ο λαός θα είναι στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα στον περίγυρο. Ούτε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη. Βλέπουμε να κινητοποιούνται και οι άλλοι λαοί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου» κατέληξε ο ΓΓ του ΚΚΕ. 


Κυριάκος Βελόπουλος για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα: Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε

«Σε ένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ τη μοίρα σου αποφασίζεις που θα πας. Το "ανήκομε εις τη δύση" ανήκει στο παρελθόν» υπογράμμισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν ζούμε το '80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος χρειάζεται να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορείς να πηγαίνεις με τη Δύση, χάσαμε την Βόρεια Μακεδονία, το Αιγαίο, την Κύπρο, μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαστε. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε» συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 

«Να ξαναφέρω τα όπλα από τα νησιά μας κα να αλλάξω την συμφωνία των Πρεσπων τα πρώτα πράγματα που θα έκανα, αν αναλάμβανα το υπουργείο Άμυνας. Εγώ είμαι Μακεδόνας και δεν το ξεχνώ. Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε» κατέληξε. 


Γιάνης Βαρουφάκης για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα: Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Έχει τεράστια σημασία πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας αυτό που δεν ξεκαθάρισε κ. Σημίτης 1996, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα συστήματα που μας πούλησαν» ανέφερε αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην φτάσουμε στα Ίμια. Η αποτροπή είναι το παν. Ο τρόπος είναι να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών» συνέχισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. 

«Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση. Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις σε αυτό το υποθετικό σενάριο, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τι μπορεί να γίνει να αποσοβήσεις τον κίνδυνο πάνω σε εκείνη τη βραχονησίδα» κατέληξε. 

Πολιτική
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM