Για “μπαζούκα” ύψους 2 τρις ευρώ που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει την κρίση έκανε λόγο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο χρόνος τρέχει αντίστροφα και οι ευρωπαίοι θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Για τον Ρουμπινί που δήλωσε ανήσυχος ότι “τα πράγματα βαίνουν σιγά σιγά εκτός ελέγχου”, ο χρόνος αυτός είναι μόλις τρεις μήνες και ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για τον γνωστό οικονομολόγο και κούρεμα του ελληνικού χρέους να υπάρξει, δεν θα σημειωθεί ενίσχυση της ανάπτυξης. Η λύση θα είναι μείωση των επιτοκίων και υποτίμηση του ευρώ. Ο Ρουμπινί επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η μη βιώσιμη Ελλάδα αλλά ότι “έχει δύο ελέφαντες μέσα σε ένα δωμάτιο. Την Ιταλία και την Ισπανία”.
Δυο χώρες που -όπως είπε -είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν αλλά και πολύ μεγάλες για να σωθούν. Για να σωθεί η Ευρώπη, είπε ο Αμερικανός καθηγητής, πρέπει να “χαλαρώσει” η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, να υποτιμηθεί το ευρώ, να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να μεθοδευτεί η ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Παράλληλα θα πρέπει να στηριχτούν οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης για να αποφευχθεί η ύφεση.
Πριν από λίγες ημέρες η εταιρία χρηματοοικονομικών επενδύσεων του Ρουμπινί, Roubini Global Economics έβγαλε και το “λογαριασμό” της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία θα πρέπει να είναι περίπου 750 δραχμές ανά ευρώ, δηλαδή η νέα δραχμή να υποτιμηθεί κατά περίπου 120%.
Αν και η ανάλυση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα περιόριζε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με μια υποτίμηση της τάξης του 50%, και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους να παραμένουν ίδιες, ο στρατηγικός αναλυτής της Roubini Global Economics, ο Michael Hart, δήλωσε ότι «οι αγορές έχουν γίνει λιγότερο επιεικείς στη διάρκεια της κρίσης, και αυτό δεν είναι πιθανό».
«Υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει στο μισό την αρνητική καθαρή της θέση σε δύο χρόνια (σε συνδυασμό με άλλους όρους), εκτιμούμε πως η νέα δραχμή θα πρέπει να είναι 120% πιο αδύναμη, σε πραγματικούς όρους», δήλωσε.
«Αυτό δεν θα ήταν παράλογο», πρόσθεσε. «Θα αντιμετώπιζε άμεσα το επαχθές και πραγματικό πρόβλημα του βάρους των χρεών της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.