Η οπτική ψευδαίσθηση που κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι έχετε μπλε μάτια

Η οπτική ψευδαίσθηση που κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι έχετε μπλε μάτια Facebook Twitter
0

Με την πρώτη ματιά στο χρώμα των ματιών αυτής της γυναίκας, ποια είναι η πρώτη εντύπωση που έχετε για τα μάτια της; Ότι είναι μπλε, σωστά; Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα δεν έχει καθόλου μπλε χρώμα στα μάτια της γυναίκας και όλο αυτό που αντικρίζεται είναι απλώς μια αινιγματική οπτική ψευδαίσθηση.

Το φαινόμενο αυτό έγινε πρόσφατα viral στο διαδίκτυο, όταν ο δημοφιλής βιολόγος Δρ Ντιν Τζάκσον δημοσίευσε ένα βίντεο που εξηγεί την επιστήμη πίσω από την εντυπωσιακή φωτογραφία.

Στο βίντεο, ο Τζάκσον εξήγησε ότι τοποθετώντας ένα κόκκινο φίλτρο πάνω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας γυναίκας, αντιλαμβανόμαστε τα μάτια της ως μπλε. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο για το μπλε φως να περάσει μέσα από την κόκκινη απόχρωση.

Αντ' αυτού, τα μάτια της γυναίκας είναι γκρίζα -όπως ακριβώς και πριν τοποθετηθεί το φίλτρο- και ο εγκέφαλός μας έχει απλώς επινοήσει το έντονο μπλε που φαίνεται να βλέπουμε κάθε φορά που κοιτάμε τις κόρες των ματιών της.

Ομως, γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο βιολόγος, ο εγκέφαλός μας ανιχνεύει τη χρωστική ουσία -την γκρίζα περιοχή γύρω από την κόρη- και υποθέτει ότι το κόκκινο φίλτρο έχει παγιδεύσει το μπλε φως. «Έτσι προσπαθεί να μας βοηθήσει, όπως θα έπρεπε να κάνει ο εγκέφαλός μας, βάζοντας το μπλε χρώμα πίσω στην εικόνα για εσάς», εξηγεί ο Τζάκσον.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εγκέφαλος μας «παίζει» με τα χρώματα που πραγματικά αντιλαμβάνεται και αυτά που όντως αντικρίζουν τα μάτια μας – απλώς αυτή η οπτική ψευδαίσθηση είναι ένα μικρό μάθημα για το πώς η όρασή μας πολλές φορές δεν δύναται να διακρίνει τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM