Εκλογές 2023: Σήμερα η εκλογή του προεδρείου και η διάλυση της Βουλής

Εκλογές 2023: Σήμερα η εκλογή του προεδρείου και η διάλυση της Βουλής Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές 2023

Η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές 2023, της 21ης Μαΐου, ορκίστηκε χθες, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Σήμερα, η Βουλή συνέρχεται για να εκλέξει το προεδρείο και το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.  

Πρόκειται για τη δεύτερη βραχύβια Βουλή της μεταπολίτευσης. Η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Μάιο του 2012, όταν και τότε από τις εκλογές δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εκλογές 2023: Η εκλογή προεδρείου της Βουλής 

Στις 10:30 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής, για την εκλογή προεδρείου. 

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, προσωρινός Α΄ αντιπρόεδρος, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης. Αρχικά, θα ανακοινώσει τις επιστολές των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, αναφορικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για το προεδρείο. 

Με επιστολή του προς τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει για τη θέση του προέδρου του Κωνσταντίνο Τασούλα. Για την εκλογή θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία και ο πρόεδρος του σώματος θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, επαναλαμβάνεται η διαδικασία και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. 

Αφού ανακοινώσει το αποτέλεσμα, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει τον εκλεγέντα στην έδρα. Έπειτα από μικρή διακοπή, θα συνέλθει η Ολομέλεια, προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και κοσμητόρων της Βουλής.

Για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων, η ΝΔ έχει προτείνει τους Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που κατείχαν τις ίδιες θέσεις και στην προηγούμενη Βουλή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη και η Ελληνική Λύση τον Κωνσταντίνο Χήτα για τις υπόλοιπες θέσεις των αντιπροέδρων. 

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του προεδρείου, ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση και αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της θητείας της.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM