Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια

Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς πρέπει να έμοιαζε ο μυθικός Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πριν από 3.300 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του, ομάδες από την Αυστραλία, την Ιταλία και τη Βραζιλία κατάφεραν να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο ιταλικό περιοδικό Anatomy and Embryology.

«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο» δήλωσε ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και συγγραφέας της μελέτης, Cicero Moraes. «Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή, παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα» επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τον Moraes, η ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του πρώην Φαραώ, καθιστώντας τη μοντελοποίηση πολύ δύσκολη. Η ομάδα, όμως, μπόρεσε να αποκτήσει αρχεία από προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν αναφορές σε μετρήσεις κρανίων καθώς και φωτογραφίες του «Τουτ», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, ο οποίος κυβέρνησε από το 1332 έως το 1323 π.Χ.

Ο ίδιος σημείωσε πως χρειάστηκε ενδελεχής μελέτη και συνδυασμός πολλών πληροφοριών για να προκύψει το 3D μοντέλο του κρανίου. «Με τα δεδομένα των αναλογιών και κάποιες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών» εξήγησε. 

Ο γραφίστας αποκάλυψε ότι τα πάντα, από «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και την μπροστινή πλευρά της μύτης» δημιουργήθηκαν από προηγούμενες τομογραφίες.

«Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που διεξήχθησαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταγωγές» συνέχισε ο σχεδιαστής, προσθέτοντας ότι δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους χρησιμοποιήθηκαν για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου.

Μεγάλο μέρος της ιστορίας του βασιλιά Τουταγχαμών παραμένει μυστήριο. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ο Αιγύπτιος βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 9 ετών και κυβέρνησε τη χώρα για 10 χρόνια, πριν πεθάνει στα 19 του χρόνια, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο ταφικός θάλαμος του Τουτ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρίσκεται βαθιά κάτω από την Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου και αποτελεί μέχρι και σήμερα πόλο έλξης για όσους θέλουν να ξετυλίξουν την ιστορία του. 

Ο Michael Habicht, αιγυπτιολόγος, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το μοντέλο τους είναι αρκετά παρόμοιο με ένα που είχε φτιαχτεί το 2005. 

«Η ανακατασκευή μας είναι εκπληκτικά κοντά σε εκείνη που έγινε από μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια» δήλωσε ο Habicht. «Ανταποκρίνεται, επίσης, στις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον ταφικό του θησαυρό». 

Ο βασιλιάς Τουτ δεν είναι ο πρώτος Αιγύπτιος μονάρχης που αναδημιουργείται ψηφιακά. Το 2018, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκάλυψαν μια ψηφιακή ανακατασκευή του προσώπου της βασίλισσας Νεφερτίτης, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι η προτομή «ήταν πολύ λευκή». 

Η αινιγματική βασίλισσα φημολογείται επίσης ότι θάφτηκε κοντά στον βασιλιά Τουταγχαμών, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει αυτή τη θεωρία.

Με πληροφορίες από New York Post

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM