Πώς ένα ψάρι προκάλεσε -και ξεμπρόστιασε- τους τρανσφοβικούς

Ένα ερμαφρόδιτο ψάρι προκάλεσε εκατοντάδες τρανσφοβικές αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτ.: British Library
0

Τις αντιδράσεις εκατοντάδων τρανσφοβικών χρηστών του Τwitter προκάλεσε μια ανάρτηση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης για ένα ψάρι που μπορεί να αλλάξει φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η ανάρτηση έγινε με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας, ωστόσο, οι αντιδράσεις ορισμένων χρηστών οδήγησαν τη Βρετανική Βιβλιοθήκη στη διαγραφή του ποστ

Το ψάρι που απεικονιζόταν στην ανάρτηση ήταν ένα Māori wrasse. Στη λεζάντα γραφόταν, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα «ερμαφρόδιτο είδος» πράγμα που σημαίνει ότι «τα θηλυκά μπορούν αργότερα να αλλάξουν φύλο και να γίνουν αρσενικά».

Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι στη βιολογία ο ερμαφροδιτισμός αναφέρεται σε είδη που εμφανίζουν χαρακτηριστικά που συνδέονται και με το θηλυκό και με το αρσενικό φύλο. Για τον άνθρωπο ο όρος είναι πλέον απαρχαιωμένος, προσβλητικός και κακοποιητικός, γι' αυτό και μιλάμε για ίντερσεξ σωματικότητα.

Στην ανάρτηση αναφερόταν επίσης ότι το Māori wrasse χρειάζεται πέντε έως επτά χρόνια για να γίνει σεξουαλικά ώριμο και μπορεί να αλλάξει από θηλυκό σε αρσενικό γύρω στα ένατα γενέθλιά του. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουν «μια ακόμη πιο εμφανή καμπούρα και ακόμη πιο έντονο μπλε και πράσινο χρώμα». 

Η Βιβλιοθήκη αναφέρθηκε και σε άλλα είδη ψαριών με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τα ψάρια κλόουν που γεννιούνται «αρσενικά» και ωριμάζουν σε «θηλυκά».

Αυτή η επιστημονική ανάρτηση για την αλλαγή του βιολογικού φύλου ορισμένων ζώων κατά τη διάρκεια της ζωής τους προκάλεσε σειρά τρανσφοβικών σχολίων

«Λέτε ότι οι γκέι άνδρες είναι στην πραγματικότητα γυναίκες επειδή είναι ψάρια;», έγραψε ένας. Άλλος χρήστης έγραψε: «Ο μήνας υπερηφάνειας είναι επίσης ένας εορτασμός των ερμαφρόδιτων ψαριών». 

Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανική Βιβλιοθήκη αποφάσισε τη διαγραφή της ανάρτησης από το λογαριασμό της στο Twitter.

Με πληροφορίες από Them

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ