«Νόσος X»: Διευκρινίσεις από τον ΕΟΔΥ- Για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε νέα πανδημία

ΕΟΔΥ: Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την νέα «νόσο X» παρείχε σήμερα ο ΕΟΔΥ. 

To ενδεχόμενο η «νόσος X» να αποτελέσει καινούρια απειλή αναλύει ο ΕΟΔΥ σημειώνοντας ουσιαστικά πως η προειδοποίηση του ΠΟΥ αποτελεί ενός είδους «καμπανάκι» για την προετοιμασία των υγειονομικών συστημάτων. 

Σε σημερινή τακτική επιστημονική συνάντηση του ΕΟΔΥ, λοιπόν, συζητήθηκε και η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την άγνωστη «νόσο X» και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Αρχικά ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει πως η πανδημία της COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Επίσης στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ κάνει ειδική αναφορά σε μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών.

«O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και "άγνωστη νόσο Χ", που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί» συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ και διευκρινίζει πως οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Έτσι θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέρος της εγρήγορσης και της ετοιμότητας, «αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία».

Ποια είναι η νέα «νόσος X»

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μια νέα, πιο ύπουλη και πολύ πιο θανατηφόρα ασθένεια μπορεί να προκαλέσει καινούρια παγκόσμια ανησυχία. Οι επιστήμονες του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ την ονόμασαν «νόσο X».

Σύμφωνα με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με το θέμα δεν είναι γνωστό αν θα είναι ιός, βακτήριο, μύκητας ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Δεδομένου ότι οι ιατρικοί ερευνητές βρίσκονται  ακόμη στο σκοτάδι ως προς το πώς αυτή η νέα «νόσος X» θα αποτελέσει καινούρια απειλή για την δημόσια υγεία, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη τυχόν θεραπειών ή εμβολίων, αναφέρθηκε στην Telegraph. 

Οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής αναφέρουν πως θα πρόκειται για ζωονόσο. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάτα: Αδέλφια επιτέθηκαν σε γιατρό, φύλακα και αστυνομικούς - Προκαλέσαν φθορές στο Κέντρο Υγείας

Ελλάδα / Σπάτα: Αδέλφια επιτέθηκαν σε γιατρό, φύλακα και αστυνομικούς - Προκάλεσαν φθορές στο Κέντρο Υγείας

Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, για απειλή και απλή σωματική βλάβη και για αντίσταση κατά τη σύλληψη
LIFO NEWSROOM
Νεκρά βρέφη - Αμαλιάδα: Και για τις πέντε περιπτώσεις η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία 

Ελλάδα / Νεκρά βρέφη - Αμαλιάδα: Στους 3 από τους 5 θανάτους ήταν παρούσα η 24χρονη, έρευνα για τους υπόλοιπους

Στους τρεις από τους πέντε θανάτους γνωρίζουμε ότι ήταν παρούσα η 24χρονη, για τους άλλους δύο γίνεται έρευνα - Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια – Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM
Νάουσα: Πέθανε νεογέννητο βρέφος εννέα ημερών

Ελλάδα / Νάουσα: Πέθανε νεογέννητο βρέφος εννέα ημερών

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση και η νεκροψία-νεκροτομή που θα ακολουθήσει, αναμένεται να δώσει κρίσιμες απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του νεογνού
LIFO NEWSROOM