LIVE!

Νευρολόγοι και ειδικοί VS Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι αντιδράσεις για τα χάπια μελατονίνης

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αντιδράσεις για τα χάπια μελοτονίνης- «Επιβλαβής πρακτική» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μετά τον αγώνα με τον Κάρλος Αλκαράθ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε ότι είχε πάρει χάπι μελατονίνης πριν από την αναμέτρηση, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Ένα πράγμα που θα αποφύγω στο μέλλον είναι τα χάπια μελατονίνης και τον ύπνο πριν από τα ματς, γιατί ξεκάθαρα δεν βοηθάει. Ήταν δύσκολο το πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες. Έπαιξα αργά το βράδυ, μπορεί όχι πολύ αργά, αλλά αρκετά για να χαλάσει το πρόγραμμά μου. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η αποθεραπεία το πιο σημαντικό πράγμα όταν παίζεις σε slams. Έκανα το ίδιο λάθος στο παρελθόν και όταν έπαιξα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Bercy πριν έναν χρόνο είχα ακριβώς το ίδιο σκορ με τα δυο πρώτα σετ σήμερα. Μάλλον στη μελατονίνη αρέσει το 1 και το 2!», είπε ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς. 

Η ισπανική εφημερίδα Marca ασχολήθηκε εκτενώς με την περίπτωση του Έλληνα πρωταθλητή, ζητώντας από ειδικούς επιστήμονες την άποψή τους για την απόφαση αυτή του Στέφανου Τσιτσιπά.

«Η δρ Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα Ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη "είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου"», γράφει η Marca.

Η μελατονίνη κάνει τον εγκέφαλό μας να παράγει ύπνο

«Η νευρολόγος Σέλια Γκαρθία Μάλο προσθέτει ότι η μελατονίνη είναι “μια νευροορμόνη που κάνει τον εγκέφαλό μας να παράγει ύπνο”. Επιπλέον, η Ουρεσταράθου διευκρινίζει ότι παρά την αντιοξειδωτική δράση, δεν έχει αποδειχθεί ότι η μελατονίνη βελτιώνει την απόδοση. Βοηθά σε καταστάσεις jet-lagging εάν υπάρχει αλλαγή ώρας τριών ωρών ή περισσότερο. Εκεί βοηθά στον καλύτερο ύπνο και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου”. Ένας από τους πιο γνωστούς χρήστες μελατονίνης για καταστάσεις jet-lag είναι ο Τάιγκερ Γουντς».

«Το σώμα μπαίνει σε λειτουργία ύπνου»

Η δρ. Ουρεσταράθου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό και πότε παίρνει κανείς αυτή την ουσία. «Το χάπι έπρεπε να το είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν έχεις καλή απόδοση».

«Επιβλαβής πρακτική»

«Είναι εντελώς επιβλαβής αυτή η πρακτική. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Τσιτσιπά. Και αν λαμβάνεται, πρέπει να γίνεται πάντα τη νύχτα, ποτέ την ημέρα. Δεν έχει νόημα. Πραγματικά δουλεύει για το jet-lag, αν για παράδειγμα ένας αθλητής ταξιδεύει στην Αυστραλία. Επίσης, δεν είναι καλό να το παίρνεις με αϋπνία. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που ανέφερε ο Τσιτσιπάς σε “λειτουργία δικαιολογίας”. Εάν ένας αθλητής έχει αϋπνία, δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό. Επιπλέον, εάν συνήθως κοιμάστε άσχημα, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Ο καλός ύπνος επηρεάζει επίσης την ανάρρωση. Αν ένας αθλητής πει ότι χάρη στη μελατονίνη έχει γίνει ο Ράφα Ναδάλ, τότε δεν θα τον πιστέψω», είπε από την πλευρά της η Γκαρθία Μάλο.  

 
Αθλητισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM