Αλέξης Τσίπρας: Mea culpa η απλή αναλογική- Στις 26 Ιουνίου θα κάνουμε ταμείο, για όλους μας

Αλέξης Τσίπρας: Mea culpa η απλή αναλογική- Στις 26 Ιουνίου θα κάνουμε ταμείο, για όλους μας Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

«Mea culpa», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την απλή αναλογική και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «ταμείο» στις 26 Ιουνίου, το οποίο θα αφορά όλους. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έχει «πλήρη επίγνωση της δυσμενούς πραγματικότητας», για την πιθανότητα ανατροπής των συσχετισμών στις δεύτερες εκλογές 2023, επιτέθηκε στη ΝΔ για την κατάσταση του ΕΣΥ, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια λογική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε, τα άλλα κόμματα την απέρριπταν και αυτό συνέτεινε καθοριστικά στο αποτέλεσμα που είχαμε. Αυτή η στάση ακύρωσε μια στρατηγική επιλογή. Mea culpa, η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε. Εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν πάντα την ευθύνη για τις συλλογικές αποφάσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι ένα κόμμα εξουσίας, δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας ή συμπληρωματική δύναμη. Δεν πετάω στα σύννεφα, ξέρω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών», επεσήμανε. 


Αλέξης Τσίπρας: Θα κάνουμε ταμείο στις 26 Ιουνίου

«Θα κάνουμε συλλογικό ταμείο στις 26 Ιουνίου. Θέλουμε να δείξουμε ότι καταλάβαμε. Ήταν ηχηρό το μήνυμα, το λάβαμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε εν κινήσει. Θα κριθούνε όλοι, συλλογικά και ατομικά στις 26 Ιουνίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επομένη των δεύτερων εκλογών 2023. Όταν ρωτήθηκε αν θα κριθεί και ο ίδιος, απάντησε: «Προφανώς». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε: «Έχουμε ήδη υποστεί ένα σοκ. Ο πήχης μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός και να έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, δίπλα στην κοινωνία. Είτε πάνω, είτε κάτω από τον πήχη, θα κάνουμε ταμείο στις 26 Ιουνίου και αυτό θα αφορά όλους μας». 

Σε ερώτηση για το αν θέσει τη παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, επανέλαβε: «Θα πάρουμε συλλογικές αποφάσεις, θα κάνουμε ταμείο». Όσο για το αν υπάρχουν «δαχτυλίδια» στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Έχουμε συλλογικές διαδικασίες, λίγο διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στη ΝΔ. Εμείς τηρούμε ευλαβικά τις συλλογικές διαδικασίες και πολλές φορές αυτό βγάζει μια εικόνα που δεν μας βοηθά, του πλουραλισμού των απόψεων. Στην Αριστερά δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ, αλλά σχεδιάζουμε το μέλλον με νηφαλιότητα». 


«Ευτυχής ο Μητσοτάκης που έχει απέναντί του τον Ανδρουλάκη»

Δύο είναι οι εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία και το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. 

«Από το 2012 αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας σε πυλώνα στήριξης της Δεξιάς. Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και ήταν νικητής, επειδή κατάφερε να πάρει τρεις μονάδες σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία η ΝΔ πέτυχε μια ιστορική νίκη», σημείωσε.  


«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ ευτυχής που και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και σήμερα έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη. Στην πρώτη αναμέτρηση ουσιαστικά έκαψε την προοπτική της απλής αναλογικής, με μόνο μέτωπο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και με διαρκή αναφορά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Η στάση αυτή, να αφήνει ανοιχτή τη συνεργασία με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ευνοούσε το αφήγημα Μητσοτάκη», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Στις δεύτερες εκλογές, λέει ότι και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ, εμείς δεν θα συνεργαστούμε. Ποιον βοηθά; Τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές αν δεν έχει αυτοδυναμία. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν επαναπαυθεί», τόνισε. 

«Έχω πλήρη επίγνωση της δυσμενούς πραγματικότητας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα παλέψουμε η χώρα να έχει μια σταθερότητα. Στόχος μας είναι η νίκη στις εκλογές, θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά το ζήτημα είναι η σταθερότητα», συμπλήρωσε, ενώ σε άλλο σημείο αναγνώρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επικοινώνησε σωστά το πρόγραμμά του. 


Η απάντηση Τσίπρα για τον Φίλη

Το ΕΣΥ είναι σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα περιστατικά με θανάτους πολιτών λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. «Η ΝΔ δεν είχε την ευχέρεια να προσλάβει 700 διασώστες για το ΕΚΑΒ και είχε την ευχέρεια να προσλάβει 1.000 για την πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν έχουν τελικά τι να κάνουν;», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» Μητσοτάκη για την υγεία, σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, για τους καρκινοπαθείς. Για αυτό το θέμα, ανέφερε πως ο ίδιος έβγαλε από τα ψηφοδέλτια τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τη δήλωση που είχε κάνει τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, αλλά «ο κ. Μητσοτάκης αφήνει τον κ. Πνευματικό, γιατί είναι η κρυφή ατζέντα». 

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτήθηκε για τον Νίκο Φίλη, μετά τη δήλωση που έκανε, ότι μπορεί κάποιος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τουρκική μειονότητα. 

«Αυτό που γίνεται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι δηλωτικό της έπαρσης και αλαζονείας. Για 10-15.000 μειονοτικούς που δεν ψήφισαν ΝΔ ανοίγουμε θέματα πάρα πολύ ευαίσθητα, δεν επιτρέπεται να παίζουμε παιχνίδια με την πατρίδα και τα εθνικά θέματα», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Ήμουν εγώ ως πρωθυπουργός που είχα απέναντί μου τον Ερντογάν και τον οδήγησα στο Μέγαρο Μαξίμου να πει αυτό που λέει η Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει τουρκική αλλά μουσουλμανική μειονότητα», συμπλήρωσε. «Αυτό είναι μια προσωπική του άποψη, η οποία κατά τη θέση και την κρίση μου δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους», κατέληξε. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο Κασσελάκη- Δεν λέει πουθενά ότι είναι υποψήφιος

Πολιτική / Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο Κασσελάκη- Δεν λέει πουθενά ότι είναι υποψήφιος

Η απουσία της συγκεκριμένης δήλωσης έχει προκαλέσει υποψίες ότι ο Κασσελάκης ενδεχομένως επιδιώκει την ανατροπή της απόφασης της καθαίρεσής του στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση MRB: Προηγείται σταθερά η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη και Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Προηγείται σταθερά η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη και Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη θέση της, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έδαφος, με την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία να παραμένει αμφίρροπη
LIFO NEWSROOM