Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση προς την Ευρώπη για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, απαντώντας σε ερώτηση για το ναυάγιο στην Πύλο, με τους 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς, τους 104 διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων.
«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική», έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνες σε βάθος για τους διακινητές ζητά ο ΟΗΕ
Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε τις χώρες να πατάξουν τους διακινητές μεταναστών, στον απόηχο του ναυαγίου στην Πύλο.
«Αυτό που συνέβη την Τετάρτη υπογραμμίζει την ανάγκη να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος λαθρεμπόρων και διακινητών ανθρώπων και να διασφαλισθεί ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη να ανοίξουν περισσότερους κανονικούς μεταναστευτικούς διαύλους και να μοιράζονται περισσότερο ευθύνες, να εξασφαλίσουν διευθετήσεις για την ασφαλή και έγκαιρη αποβίβαση όλων των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα και να καθιερώσουν ανεξάρτητη παρακολούθηση και εποπτεία των πολιτικών και των πρακτικών που συνδέονται με τη μετανάστευση», συμπλήρωσε.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα δικαιώματα των διασωθέντων
Το ναυάγιο στην Πύλο αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων διασωθέντων καθώς και τα ειδικότερα δικαιώματα των επιζώντων που είναι ύποπτοι για διακίνηση. Ακόμη, εξετάστηκαν τα θέματα που άπτονται του σεβασμού των νεκρών του ναυαγίου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Ιωάννης Σαρμάς εστίασε στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας, με την ενεργοποίηση ιδίως του δικαιώματος επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ, σημειώνεται ακόμη.