Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που συνέβη το ναυάγιο στην Πύλο, προχωρά η δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας, με τους 78 επιβεβαιωμένα νεκρούς, τους 104 διασωθέντες και τους εκατοντάδες αγνοούμενους.
Σήμερα, στις 11:00, αναμένεται να βρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας προκειμένου να καταθέσουν τέσσερις διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρονται από τη Μαλακάσα- όπου φιλοξενούνται οι επιζώντες- στην Καλαμάτα. Χθες, Σάββατο, κατέθεσαν άλλοι πέντε διασωθέντες, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας.
Οι εννιά Αιγύπτιοι που έχουν συλληφθεί ως διακινητές θα οδηγηθούν αύριο, Δευτέρα, ενώπιον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες. Άλλα πέντε άτομα ανακρίνονται ως ύποπτοι. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου.
Ναυάγιο στην Πύλο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή όπου συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
Στην περιοχή επιχειρούν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.
Βίντεο από το αλιευτικό, πριν το ναυάγιο
Χθες ήρθαν στο φως βίντεο ντοκουμέντα από το αλιευτικό σκάφος, πριν από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Στα βίντεο- από υλικό που είχε αναρτηθεί στα social media- φαίνονται οι άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, να είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Οι περισσότεροι κάθονται με τα πόδια τους διπλωμένα, καθώς δεν υπήρχε χώρος.
Ναυάγιο στην Πύλο: Οι καταθέσεις για τους διακινητές
Στις καταθέσεις τους, οι επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο περιέγραψαν ότι οι διακινητές τους εκφόβιζαν, ενώ αναφέρθηκαν και στις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο προτού βυθιστεί το αλιευτικό σκάφος.
«Από τις φωτογραφίες που μου δείχνετε, αναγνωρίζω το Νο 70 ως το άτομο που έπαιρνε το τιμόνι όταν ξεκουραζόταν ο καπετάνιος και ήταν ο δεύτερος που έκανε κουμάντο στο πλοίο μετά τον καπετάνιο. Όλοι τον φοβόμασταν πολύ. Το Νο 64 ήταν το άτομο που έφτιαχνε την μηχανή όταν χαλούσε. Τα άτομα με τα Νο 56 57 74 83, 84 και 94 ήταν τα άτομα που μας έδιναν φαγητό και νερό που κινούνταν ελεύθερα μέσα στο πλοίο και μας φώναξαν και μας φοβέριζαν», κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Το άτομο με το νούμερο 84 μας έβριζε γιατί ήθελε να κάνει κουμάντο. Το άτομο με το νούμερο 94 μας ζήταγε τα λεφτά μας και κράταγε έναν σωλήνα για να μας φοβερίζει», ανέφερε άλλος επιζώντας.
«Ενώ καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα ευχές, ξαφνικά ένιωσα το σκάφος να γέρνει από τη μια μεριά. Άρχισε να μπάζει νερό. Τότε όλοι μετακινηθήκαμε από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά το σκάφος άρχισε να βουλιάζει. Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία. Όσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος», περιέγραψε στην κατάθεσή του ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο.
«Κάποια στιγμή είχα ακούσει τον καπετάνιο να λέει ότι ήμασταν 747 άτομα εκ των οποίων οι 500 υπήκοοι Πακιστάν. Μας έδιναν ελάχιστο φαγητό και νερό βρώμικο», σημείωσε.
Από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτουν πληροφορίες και για τα χρήματα που έδωσαν στους διακινητές, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.
«Έδωσα σε κάποιον Πακιστανό 8.000 ευρώ για να κανονίσει το ταξίδι μου για την Ιταλία. Μετά τις 10-15 ημέρες και αφού ταξιδεύαμε οχτώ ώρες με βανάκια, μας μετέφεραν όλους σε μια παραλία της Λιβύης. Εκεί στη θάλασσα περίπου δύο ναυτικά μίλια από την ακτή βρισκόταν ένα παλιό σκάφος μάλλον αλιευτικό. Ξεκινήσαμε ξημερώματα του Σαββάτου για το ταξίδι μας, με περίπου εξακόσια με εξακόσια πενήντα άτομα», είπε ένας από τους επιζώντες. Συγγενής άλλου επιβαίνοντα σημείωσε πως ο αδελφός του πλήρωσε 4.000 ευρώ.