Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, προστάτεψέ το

“Zero Drop”: vέο πρόγραμμα προστασίας του νερού στην Ελλάδα από την Coca-Cola

Η εταιρική υπευθυνότητα δείχνει τον δρόμο για την υδατική ασφάλεια.Για την Coca-Cola κάθε σταγόνα νερού μετράει, γι' αυτό η παγκόσμια στρατηγική της για προστασία των υδατικών πόρων εφαρμόζεται εδώ και 17 χρόνια στην Ελλάδα, με την υλοποίηση προγραμμάτων για την ορθή διαχείριση του νερού και κυρίως την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στο πολύτιμο αυτό αγαθό για όλους.

ADVERTORIAL

 

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στη γη και, ενώ για κάποιους είναι δεδομένο, για κάποιους άλλους η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολη. Η The Coca-Cola Company, παγκοσμίως, θέτει την εξοικονόμηση νερού ως βασική προτεραιότητα της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα, έχει «επιστρέψει» το 159% του νερού που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως για τα προϊόντα της. Με άλλα λόγια, 291 δισεκατομμύρια λίτρα νερού έχουν επιστραφεί στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από προγράμματα που αυξάνουν την επάρκεια σε νερό και στηρίζουν την εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

 

Παράλληλα, από το 2010, επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σε πάνω από 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Οι δράσεις στην Ελλάδα

Καθώς στη χώρα μας το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο σε πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, η Coca‑Cola στην Ελλάδα, εδώ και 17 χρόνια, υλοποιεί προγράμματα για την υπεύθυνη χρήση και ενίσχυση της επάρκειας του νερού στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στα νησιά. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ωφεληθεί από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που εξοικονομούν και διασφαλίζουν δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

 

 

Το Πρόγραμμα Zero Drop

Προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας του νερού σε περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έλλειψη, η Coca‑Cola στην Ελλάδα έχει σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation).

Το πρόγραμμα “Zero Drop” ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι από τη Φολέγανδρο, που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της τουριστικής περιόδου, όταν η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη. Με τεχνικές παρεμβάσεις, αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις του νησιού, επιτεύχθηκε σημαντική ενίσχυση της υδατικής επάρκειας του νησιού.

 

Φέτος, το Zero Drop ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω διαρροών στο δίκτυο άρδευσης. Με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τα έργα του προγράμματος, που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2023, περιλάμβαναν τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου αποκαταστάθηκαν και ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες σωληνώσεις που μεταφέρουν επεξεργασμένα λύματα για άρδευση, εξαλείφοντας τις διαρροές που δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα στους γεωργούς. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε πλήρης λειτουργική αναβάθμιση του εξοπλισμού των δύο αντλιοστασίων  του Μεσαρμού και των Ασπροχωμάτων στην κοινότητα Βουτών.

 

 Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, είναι πολλαπλά τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους αγρότες, καθώς χάρη στο πρόγραμμα: 

  • Περιορίζονται οι διακοπές νερού στην περιοχή του Προφήτη Ηλία χάρη στην ενίσχυση του συστήματος διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων
  • Μειώνεται το κόστος άρδευσης για χιλιάδες αγρότες, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν νερό από τα υπόγεια ύδατα με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
  • Περιορίζονται οι διακοπές νερού στα αντλιοστάσια χάρη στον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που τοποθετήθηκε.
  • Μειώνεται το κόστος λειτουργίας, καθώς και το ανθρακικό αποτύπωμα των δύο αντλιοστασίων του Μεσαρμού και των Ασπροχωμάτων

 

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων για αγρότες σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Δημοτικού, με επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής. 


Για την Coca-Cola κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη. Συνεπώς, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό, η προστασία των παγκοσμίων αποθεμάτων, και κυρίως η προσπάθεια να είναι προσβάσιμο το πολύτιμο αυτό αγαθό σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της εταιρείας στην προσπάθεια της να συμβάλλει έμπρακτα στη διασφάλιση και εξοικονόμηση του νερού. 

 

Μπορείς κι εσύ να προστατέψεις το νερό υιοθετώντας απλές πρακτικές εξοικονόμησης στην καθημερινότητά σου. Γιατί κάθε σταγόνα νερού μετράει!

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon