«Οι πέτρες μιλούν» στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Οι Πέτρες μιλούν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Facebook Twitter
«Οι πέτρες μιλούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας της δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου την παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες όλων των εθνικοτήτων.

Από αυτή την Παρασκευή και για έξι συνολικά εμφανίσεις, οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ευελπιστώντας να μεταδώσουν εκ νέου στους επισκέπτες της πόλης το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού εγκαινιάστηκε μεταξύ των ετών 130 και 132 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Αθήνα. Ο Αδριανός ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία, πολύ σημαντική και ιδιαίτερη, καθώς ήταν λάτρης της Αθήνας, προώθησε όσο λίγοι τις τέχνες και τα γράμματα και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσει στην Αθήνα τη χαμένη της αίγλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με μεγάλους αριθμούς επισκεψιμότητας, και αυτό γιατί είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ εντυπωσιακός σε όψη και ιστορία χώρος.

Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης.

Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την Έφη Θεοδώρου. Έτσι, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασικών κειμένων, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού. 

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (νέα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής. Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή διά χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Οι Πέτρες μιλούν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Facebook Twitter
Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά.

Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.
Οι ακριβείς ημερομηνίες της δράσης είναι: 30 Ιουνίου, 1, 2, 7, 8, και 9 Ιουλίου,  11:00-13:00.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM